Γιατί αρκετά νέα παιδιά δείχνουν πιο...γηρασμένα
27 Μαρτίου 2024, 16:00
Αν δεν προσέχεις τι τρως, δεν γυμνάζεσαι, δεν περνάς χρόνο στη φύση, κάνεις καθιστική ζωή, δεν έχεις αληθινούς φίλους αλλά περνάς όλη σου τη μέρα στο φανταστικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ξενυχτάς και πίνεις συχνά αλκοόλ, δεν πρέπει να αναρωτιέσαι γιατί ενώ είσαι 22 ετών δείχνεις άνω των 30... Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε στα παραπάνω, τις οικονομικές κρίσεις και την πανδημία που προκάλεσαν έντονο και αναπάντεχο στρες ακόμα και στα παιδιά, τότε καταλαβαίνουμε γιατί το Tik Tok βρίθει δημοσιευμάτων για την εμφάνιση των εκπροσώπων της γενιάς Ζ οι οποίοι δείχνουν μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία... Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 26χρονου Tik Toker, Jordan Howlett, ο οποίος αποκάλυψε την ηλικία του, καθώς σχεδόν όλοι εκτιμούσαν ότι είναι τουλάχιστον 34 ετών.
Οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ είναι γεννημένοι μεταξύ του 1997 και 2012 αλλά μετρούν ήδη τις ρυτίδες τους...
Η Δρ Suzanne Ferree, επικεφαλής στο Vine Medical Associates στην Ατλάντα, ανέφερε σε εργασία της ότι το γεγονός ότι η γενιά Z γερνάει ταχύτερα από τους millennials (που είναι μία 10ετία μεγαλύτεροι), έχει λογική εξήγηση: «Η συγκεκριμένη γενιά έχει μεγαλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιθανότατα από πολύ μικρή ηλικία. Συνεπώς, η σύγκριση με τους υπόλοιπους είναι αρκετά μεγάλη και δημιουργεί άγχος», επισημαίνει αλλά συνεχίζει αναφέροντας κι άλλους παράγοντες: «Η γενιά Ζ δεν καπνίζει, αλλά ατμίζει, και αυτό σίγουρα θα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, αν όχι και σε άλλα μέρη του σώματος ενώ σημαντικό ρόλο για την εμφάνισή τους παίζει το στρες... Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται στο σώμα μας ως απάντηση στο στρες. Γερνάει το πρόσωπο, δημιουργώντας τη διάσπαση του κολλαγόνου, αλλά και αποδομεί τον εγκεφαλικό ιστό και τον εντερικό βλεννογόνο, αυξάνοντας τη φλεγμονή. Σίγουρα και η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση», καταλήγει η ειδικός.
Αντίστοιχη είναι η άποψη και του Δρ Robert Friedland, που είναι καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Louisville: «Η καθιστική ζωή είναι το κάπνισμα αυτής της γενιάς λόγω του χρόνου που περνούν τα άτομα αυτά στις οθόνες, διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, επιταχύνοντας αντίστοιχα τη γήρανση, ενώ παράλληλα και τον ύπνο...».
Ο καθηγητής συμπληρώνει όμως και ψυχολογικούς παράγοντες που προκαλούν πρόωρη γήρανση: «Βλέπω πολλούς της γενιάς Z να έρχονται στο ιατρείο μου, χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους», αναφέρει και μάλλον εδώ κρύβεται το κλειδί για τα προβλήματα. Τα νεότερα παιδιά δεν έχουν πού να στηριχτούν για να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους και γερνούν πριν από την ώρα τους αγωνιώντας.