Η ψυχολογία του γάμου απαιτεί εγρήγορση
01 Αυγούστου 2019, 17:25
Η σχέση είναι σαν τον καρχαρία. Πρέπει να κινείται συνεχώς αλλιώς πεθαίνει. Ένας γάμος έχει την δυνατότητα να αλλάζει μορφή πολλές φορές στην ζωή. Πρέπει συνεχώς να αναδομείται αν θέλεις να πετύχει
Αυτό σημειώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου αναφερόμενη στις σχέσεις.
Συχνά η απουσία οικειότητας ταυτίζεται χρονικά με την άφιξη των παιδιών.
«Τα παιδιά θέλουν χρόνο, ενέργεια και προσοχή, κι αυτό σημαίνει ότι ο ένας σύντροφος μπορεί εύκολα να νοιώσει παραγκωνισμένος.
Αλλά η οικειότητα μπορεί να επανέλθει, με συντονισμένη προσπάθεια και από τους δύο στο ζευγάρι, λέει η ψυχολόγος.
«Η οικειότητα μπορεί ή και όχι να γεννήσει περιφρόνηση αλλά οι έρευνες λένε ότι προκαλεί αδιαφορία. Με απλά λόγια, το πρώτο φιλί είναι μαγεία, το δεύτερο οικειότητα και το τρίτο ρουτίνα!», συμπληρώνει
Γεγονός είναι ότι το πάθος μειώνεται ενώ η σχέση ωριμάζει.
Η πτώση που παρατηρείται στα πολύ έντονα συναισθήματα για όσους ζουν αρκετά χρόνια παντρεμένοι είναι απόλυτα φυσική για ζευγάρια που ζουν, κάνουν διακοπές, κοινωνικοποιούνται και κοιμούνται μαζί.
Αλλά αν υπάρχει βάθος συναισθημάτων, η σχέση θα τους κρατήσει μαζί. «Και εύλογα θα αναρωτηθείτε, γιατί τότε η απόλυτα φυσική αλλαγή από παθιασμένη σε στοργική αγάπη είναι συχνά τόσο απογοητευτική ως αίσθηση;», θέτει το ερώτημα η κ. Θεοδωρακοπούλου.
«Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να επιθυμούμε την ποικιλία. Η ποικιλία και η καινοτομία επιδρούν στο μυαλό όπως οι ναρκωτικές ουσίες, δηλαδή αποδεσμεύουν ντοπαμίνη», απαντά.
Και συμβουλεύει: Απόφυγε την προβλεψιμότητα για χάρη της ανακάλυψης και των ευκαιριών για απρόβλεπτη ευχαρίστηση.
Η σχέση είναι σαν τον καρχαρία. Πρέπει να κινείται συνεχώς αλλιώς πεθαίνει. Ένας γάμος έχει την δυνατότητα να αλλάζει μορφή πολλές φορές στην ζωή. Πρέπει συνεχώς να αναδομείται αν θέλεις να πετύχει».