Η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μας κάνει πιο υγιείς
05 September 2019, 08:08
Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με τις συμβουλές των γονέων μας, να μην εμπιστευόμαστε τους ξένους. Μια μελέτη όμως που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, συστήνει εν πολλοίς το αντίθετο.
Η ανάλυση συμπεριφορών από 10.968 κινέζων, απέδειξε ότι όσοι είχαν γενικευμένη εμπιστοσύνη στον κόσμο αλλά και εμπιστοσύνη διαπροσωπική σε κάποιον που γνώριζαν πρώτη φορά, είχαν καλύτερα επίπεδα υγείας.
Φαίνεται ότι όταν είμαστε χαλαροί και χαμογελάμε στη ζωή, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας «χαμογελάσει» κι εκείνη.
Κάτι τέτοιο προέκυψε από την εκτενή μελέτη κινέζων ψυχολόγων και κοινωνιολόγων που έθεσαν σε σχεδόν 11.000 εθελοντές τα ίδια ερωτήματα.
Τα μισά αφορούσαν τη διάθεση και αντιμετώπιση προς τους άγνωστους, και τα άλλα μισά αφορούσαν την κατάσταση της υγείας τους σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Όσοι φάνηκαν αυτό που λέμε «αθώοι» ή «ευκολόπιστοι» είχαν σαφώς καλύτερο επίπεδο υγείας, πιθανώς επειδή δεν είχαν άγχος και δεν κρατούσαν ερευνητική στάση απέναντι γενικά στον κόσμο που δεν γνωρίζουν καλά.
Αντιθέτως, όσοι φάνηκαν να είναι σκεπτικοί, επιφυλακτικοί και αρνητικά διακείμενοι προς τους ανθρώπους που γνωρίζουν για πρώτη φορά, είχαν χειρότερη υγεία.
Οι ερευνητές λένε τώρα ότι η κακή ψυχολογία που μας προκαλεί το άγνωστο και οι …άγνωστοι, μας «δηλητηριάζει» και μας οδηγεί σε προβλήματα.
Στην έρευνα των κινέζων επιστημόνων που διεξήχθη σε 28 περιφέρειες, φάνηκε το εξής εντυπωσιακό που οδήγησε στα συμπεράσματα:
Όπου υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα και μετακομίσεις, εκεί το επίπεδο υγείας ήταν χειρότερο ενώ όπου οι άνθρωπου ζουν περισσότερα χρόνια στον ίδιο τόπο, υπάρχει καλύτερο επίπεδο υγείας.
Όταν εξέτασαν σε βάθος αυτό το αρχικό δεδομένο, διαπίστωσαν ότι αυτό οφειλόταν στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον καινούργιο γείτονα, τον νέο συνάδελφο, τη νέα προσωπική γνωριμία αλλά και γενικά στο νέο κοινωνικό περίγυρο.
Βασικά δεν μας ζητούν τώρα να εμπιστευόμαστε όλους τους αγνώστους, αλλά μας δίνουν «υλικό» για σκέψη γύρω από την ζωή μας.
Πηγή: The Journal of Social Psychology