Γονίδιο επιτρέπει να κοιμόμαστε πιο λίγο
04 September 2019, 06:58
Μέσα στις τόσες γονιδιακές πολυμορφίες που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, μια τελευταία δημιουργεί αίσθηση καθώς φαίνεται ότι καθορίζει στον άνθρωπο με πόσες ώρες ύπνου ξεκουράζεται.
Το συγκεκριμένο γονίδιο μάλιστα κάνει όποιον το έχει, να του αρκούν τρεις ώρες ύπνου κάθε βράδυ!
Δεν είναι θέμα καλού χαρακτήρα, αξιοσύνης και εργατικότητας να κοιμάται κάποιος λίγες ώρες και να ξυπνάει φρέσκος και έτοιμος να συνεχίσει την εργασία του. Όπως φαίνεται από νέα ανακάλυψη γονιδίου, αυτό είναι κάτι που το προκαθορίζει η φύση μας.
Ο περίφημος κυρκαδικός κύκλος φαίνεται ότι ενέχεται σε ένα σωρό λειτουργίες του οργανισμού μας.
Τον ύπνο, τη διατροφή, την παχυσαρκία, το ορμονικό μας σύστημα, όλα επηρεάζονται σε ένα βαθμό από αυτόν.
Το εσωτερικό μας «ρολόι» είναι δεδομένο και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.
Λόγω των αναγκών της ζωής πολλές φορές το αγνοούμε, αλλά δεν μπορούμε να το τροποποιήσουμε, όσο κι αν θέλουμε.
Αν είμαστε άνθρωποι που λειτουργούν καλύτερα νωρίς το πρωί, έτσι θα παραμείνουμε όλη μας τη ζωή (τα παιδιά «κορυδαλλοί» που απομνημονεύουν καλύτερα νωρίς το πρωί).
Κι αν είμαστε από τους άλλους που σκέπτονται πιο καθαρά και εργάζονται πιο αποδοτικά τη νύχτα (τα παιδιά «κουκουβάγιες» που ρουφούν τη γνώση αν διαβάζουν βράδυ), έτσι θα παραμείνουμε ακόμα κι αν η εργασία μας επιβάλλει να εργαζόμαστε το πρωί.
Στην πραγματικότητα μάλιστα, υπάρχουν δύο «ρολόγια» στον οργανισμό μας:
Το ένα είναι κεντρικό στον υποθάλαμο, για την αντίληψη του περιβάλλοντος και του κύκλου ημέρας - νύκτας, και το άλλο είναι περιφερικό σε άλλα σημεία όπως το λίπος, το συκώτι και τους μύες.
Ωστόσο ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο, αν και δεν είναι απαραίτητος για την ύπαρξη των περιφερικών ρολογιών, είναι υπεύθυνος για τον συγχρονισμό μεταξύ τους.
Το φως είναι το έναυσμα για το κεντρικό ρολόι, ενώ η τροφή είναι για τα περιφερικά.
Ο μεγάλος άγνωστος στον τομέα αυτό είναι η συμμετοχή του ρυθμού του ύπνου – αφύπνισης που συνδέεται και την αποθήκευση ενέργειας από την τροφή σε σχέση με τα κυρκαδικά ρολόγια. Εδώ, είμαστε ακόμα λίγο μπερδεμένοι πως ακριβώς ρυθμίζονται…
Πάντως, ο εντοπισμός του συγκεκριμένου γονιδίου που καθορίζει ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο τρεις - τέσσερις ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να ξεκουραστούν (από όταν είναι νέοι καθώς όταν γεράσουμε όλοι κοιμόμαστε λιγότερο), ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη επιστημονική έρευνα στον περίπλοκο αυτό τομέα ο οποίος συνδέεται στενά με την ψυχολογία.
Πηγή: University of California, San Francisco (UCSF)
Tags: Γονίδια, Προβλήματα ύπνου, ύπνος