Χάσατε τον ύπνο από το άγχος της καραντίνας; Θυμηθείτε τα βότανα της γιαγιάς
30 Απριλίου 2020, 09:00
Το ταπεινό χαμομήλι και η λιγότερη γνωστή βαλεριάνα είναι βότανα που ηρεμούν και με λίγη καλή προσπάθεια φέρνουν τη διάθεση για ύπνο. Αλλά δεν είναι τα μόνα με τέτοια δράση...
Η απομόνωση, το άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια και τα ...νεύρα που μας προκάλεσε η περιπέτεια με το νέο κορωνοϊό έχουν αφήσει τα "σημάδια" τους ακόμα και στο βιολογικό μας ρολόϊ καθώς οι περισσότεροι τρώμε πολύ και κοιμόμαστε άστατα ή έχουμε αϋπνίες.
Με την επάνοδο στην κανονικότητα και με την ευεργετική δράση του ήλιου το καλοκαίρι οι περισσότεροι θα συνέλθουμε και οι λίγοι που θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα είναι καλό να επικοινωνήσουν με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να πάρουν οδηγίες.
Εν τω μεταξύ όμως, υπάρχει μια ολόκληρη "φαρέτρα" από βότανα που ενδέχεται, αν τα χρησιμοποιούμε τακτικά, να μας χαρίσουν την ηρεμία και τον ύπνο μας πίσω. Αρκεί να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη ότι ακόμα και το πιο "αθώο" βότανο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας αν το καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες. Ένα φλιτζάνι κάθε βράδυ πριν πάμε για ύπνο, αρκεί.
Ας δούμε ποια είναι τα βότανα που δρουν καταπραϋντικά στο νευρικό σύστημα:
Χαμομήλι: Τα φλαβονοειδή, οι κουμαρίνες και οι τανίνες είναι τα συστατικά που δίνουν στο χαμομήλι τις ισχυρές αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες για τις οποίες είναι γνωστό από την αρχαιότητα.
Λεβάντα: 'Έχει περισσότερα από 150 δραστικά συστατικά, με θεραπευτικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, των πονοκεφάλων, του πονόδοντου της κατάθλιψης, του εκνευρισμού και της μείωση του άγχους.
Τίλιο: Το αποκαλούν επίσης φλαμούρι και φιλύρα. Έχει κατευναστικές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι καταπολεμά την αϋπνία καθώς μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. Είναι επίσης ένα αντισπασμωδικό και βοηθά στην πρόληψη και χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες και θεραπεύει τις κράμπες.
Βαλεριάνα: Εκτός από τις αγχολυτικές της ιδιότητες, θεωρείται χρήσιμη και στην αρθρίτιδα, τις νευραλγίες, στους κολικούς του εντέρου, στους ρευματικούς πόνους, στη δυσμηνόρροια αλλά και στην ημικρανία και τον πονοκέφαλο.