ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μαύρο τσάι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας

31 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Οι άνθρωποι που πίνουν μαύρο τσάι σε καθημερινή βάση, μπορεί να ζήσουν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που δεν πίνουν τσάι. Σε αυτό το συμπέρασμα, κατέληξε μια νέα μελέτη που διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) της Μ. Βρετανίας και δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Σε αυτή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία ήταν 9% έως 13% χαμηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα. Οι επιστήμονες, ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα βασικό ερωτηματολόγιο μεταξύ 2006 και 2010 για τη UK Biobank.

Περίπου το 85% των συμμετεχόντων, ανέφεραν ότι πίνουν τακτικά τσάι. Από αυτούς, το 89% ανέφερε ότι έπινε μαύρο τσάι. Οι ερευνητές είπαν ότι τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης τσαγιού παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από:

- Το εάν οι συμμετέχοντες έπιναν και καφέ,

- εάν προσέθεταν γάλα ή ζάχαρη στο τσάι τους,

- την προτιμώμενη θερμοκρασία τσαγιού τους,

- γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το μεταβολισμό της καφεΐνης.

«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι το μαύρο τσάι για την υγεία και τη θνησιμότητα μας», λέει η Amy Gorin, MS, RDN, διαιτολόγος στο Stamford του Connecticut και ιδιοκτήτρια του «Plant Based with Amy», εξειδικευμένη στις χορτοφαγικές διατροφές.

Η Amy Bragagnini, MS, RD, CSO, διατροφολόγος για ογκολογικούς ασθενείς στο Trinity Health Lacks Cancer Center στο Michigan και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, προσθέτει ότι αυτή η νέα έρευνα είναι σύμφωνη με προηγούμενα ευρήματα.

«Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι (οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που λαμβάνουμε από ορισμένες φυτικές τροφές), μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα μας», δήλωσε η Bragagnini.

«Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στα κύτταρά μας και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών (καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης). Οι πολυφαινόλες μπορεί επίσης, να λειτουργήσουν ως αντιφλεγμονώδοι παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και της αρθρίτιδας», είπε.

Τέλος, ο Andy De Santis, διαιτολόγος με μεταπτυχιακό στη διατροφή της δημόσιας υγείας, προσθέτει ότι για πολλούς ανθρώπους, αφεψήματα, όπως ο καφές και το τσάι μπορεί να αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Ως εκ τούτου, είπε, είναι λογικό να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του χαμηλότερου κινδύνου θνησιμότητας, δεδομένου ότι αυτές οι ενώσεις έχουν γενικά προστατευτικό ρόλο έναντι των καρκίνων και των καρδιαγγειακών παθήσεων.


Σχετικά Άρθρα