Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου συνδέονται με τη γνωστική εξασθένηση
13 Νοεμβρίου 2024, 09:00
Η γνωστική εξασθένηση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά δεν μειώνονται η γνωστική λειτουργία όλων των ανθρώπων με τον ίδιο ρυθμό. Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, διερευνά παράγοντες που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως τα επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στο αίμα.
Ειδικότερα, προηγούμενη έρευνα για αυτό το θέμα, βασίστηκε στην αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής.
Αυτή η προσέγγιση, αν και χρήσιμη, δεν οδηγεί πάντοτε σε ακριβή αποτελέσματα - οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι έχουν φάει, για παράδειγμα. Επιπλέον, αυτά τα ερωτηματολόγια παρέχουν μόνο ένα δείγμα της διατροφής ενός ατόμου κατά τη διάρκεια 1 ημέρας ή 1 εβδομάδας και οι δίαιτες μπορούν να αλλάξουν σημαντικά με την πάροδο μηνών και ετών.
Η νέα μελέτη ακολουθεί μια πιο άμεση προσέγγιση. Είναι η πρώτη του είδους της που μετρά απευθείας τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου στο αίμα - μια πολύ πιο αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της κατάστασης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό, ελπίζουν οι συγγραφείς, θα μπορούσε να δώσει σαφέστερες απαντήσεις.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.220 συμμετέχοντες: 876 γυναίκες και 344 άνδρες. Όλοι ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο τη στιγμή της μελέτης. Οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό και σε δείγματα αίματος. Επίσης, μέτρησαν το δείκτη μάζας σώματός (ΔΜΣ) τους και αξιολόγησαν τη γνωστική τους απόδοση χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικά τεστ.
Σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη ηλικία και η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας , συσχετίστηκαν με χειρότερη γνωστική απόδοση στην κοόρτη, ενώ ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέθηκε με καλύτερη γνωστική απόδοση.
Διαπίστωσαν επίσης ότι, όσοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου ή ασβεστίου στο αίμα τους, είχαν χειρότερη επίδοση σε 2 διαφορετικά γνωστικά τεστ. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις Mini-Mental State Examination (MMSE) και Clock-Drawing Test (CDT).
Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι είχαν υγιή επίπεδα μαγνησίου αλλά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, είχαν επίσης κακή απόδοση. Ωστόσο, άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου αλλά υγιή επίπεδα ασβεστίου, δεν είχαν τόσο έντονη γνωστική εξασθένηση.
Το Medical News Today μίλησε με την Catherine Gervacio, διατροφολόγο και σύμβουλο διατροφής για το WOWMD σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα. Η ίδια, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα, εξήγησε ότι:
«Μεταξύ των ομάδων, εκείνες με χαμηλό ασβέστιο μόνο είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ. Αυτό υποδηλώνει ότι το ασβέστιο μπορεί να έχει ισχυρότερη ατομική σχέση με τη γνωστική υγεία από το μαγνήσιο. Είναι πολύ εντυπωσιακό καθώς πολλές μελέτες τονίζουν τον ρόλο του μαγνησίου στην υγεία του εγκεφάλου, επομένως αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία του ασβεστίου».
Tags: ασβέστιο, γνωστική ικανότητα, Μαγνήσιο