Τα συστήματα μνήμης στον εγκέφαλο επηρεάζουν την επιθυμία για φαγητό
18 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Μπορεί η μνήμη να επηρεάσει το τι και το πόσο τρώμε; Μια πρωτοποριακή μελέτη Monell Chemical Senses Centre, η οποία συνδέει τη μνήμη των τροφίμων με την υπερκατανάλωση τροφής, απάντησε σε αυτή την ερώτηση με ένα ηχηρό «ναι».
Με επικεφαλής τον Guillaume de Lartigue, PhD, Associate Member Monell, η ερευνητική ομάδα εντόπισε, για πρώτη φορά, το σύστημα μνήμης του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα τρόφιμα και τον άμεσο ρόλο του στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία. Αυτή η συλλογική μελέτη διεξήχθη μ από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Σύμφωνα με το Science Daily, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, περιγράφει έναν συγκεκριμένο πληθυσμό νευρώνων στον εγκέφαλο του ποντικιού που κωδικοποιεί τις αναμνήσεις που αφορούν στη ζάχαρη και το λίπος, επηρεάζοντας βαθιά την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος. «Τη σήμερον ημέρα, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με διαφημίσεις και περιβαλλοντικά ερεθίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να μας υπενθυμίζουν ευχάριστες διατροφικές εμπειρίες», είπε ο Δρ de Lartigue. «Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι εντοπίσαμε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό νευρώνων στον ιππόκαμπο που όχι μόνο σχηματίζει αυτές τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, αλλά καθοδηγεί επίσης τη διατροφική μας συμπεριφορά. Αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος και τη μεταβολική υγεία».
Αυτοί οι νευρώνες κωδικοποιούν τις μνήμες που σχετίζονται με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, λειτουργώντας ως «ίχνος μνήμης», ιδιαίτερα για τη ζάχαρη και το λίπος. Η απενεργοποίηση αυτών των νευρώνων βλάπτει την ικανότητα του ζώου να ανακαλεί μνήμες που σχετίζονται με τη ζάχαρη, μειώνει την κατανάλωση ζάχαρης και αποτρέπει την αύξηση βάρους, ακόμη και όταν τα ζώα εκτίθενται σε δίαιτες που συμβάλλουν στην υπερβολική αύξηση βάρους. Αντίθετα, η επανενεργοποίηση αυτών των νευρώνων ενισχύει τη μνήμη που αφορά στο φαγητό, αυξάνοντας την κατανάλωση και δείχνοντας πώς οι αναμνήσεις των τροφίμων επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά.
Μια άλλη βασική ανακάλυψη είναι ότι οι αναμνήσεις που σχετίζονται με το φαγητό είναι πολύ συγκεκριμένες. Οι νευρώνες που ανταποκρίνονται στη ζάχαρη κωδικοποιούν και επηρεάζουν μόνο τις μνήμες και την πρόσληψη που σχετίζονται με τη ζάχαρη, ενώ οι νευρώνες που ανταποκρίνονται στο λίπος επηρεάζουν μόνο την πρόσληψη λίπους. Αυτοί οι νευρώνες δεν επηρεάζουν άλλους τύπους μνήμης, όπως η χωρική μνήμη για εργασίες που δεν σχετίζονται με τρόφιμα.
Αυτά τα ευρήματα εισάγουν 2 νέες έννοιες: πρώτον, στοιχεία ότι συγκεκριμένοι νευρώνες στον εγκέφαλο αποθηκεύουν μνήμες που σχετίζονται με τα τρόφιμα και δεύτερον, ότι αυτές οι μνήμες επηρεάζουν άμεσα την πρόσληψη τροφής. «Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θυμόμαστε ευχάριστες εμπειρίες φαγητού, θεωρήθηκε εδώ και καιρό ότι αυτές οι αναμνήσεις είχαν μικρή έως καθόλου επίδραση στη διατροφική συμπεριφορά», είπε ο Δρ de Lartigue. «Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η αναστολή αυτών των νευρώνων αποτρέπει την αύξηση βάρους, ακόμη και ως απάντηση σε δίαιτες πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη».
Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας και της παχυσαρκίας. Στοχεύοντας τα κυκλώματα μνήμης του ιππόκαμπου, μπορεί να είναι δυνατό να διαταραχθούν οι ενεργοποιητές μνήμης που οδηγούν στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.