Tα γονίδια επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές μας
04 Ιουλίου 2022, 10:00
Οι γευστικές μας προτιμήσεις επηρεάζονται από τα γονίδιά μας. Και αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών μας επιλογών και, με τη σειρά του, στην υγεία μας. Αυτό αναφέρεται στα ευρήματα της προκαταρκτικής μελέτης που παρουσιάστηκαν στη φετινή συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.
«Οι γενετικές μας προδιαθέσεις στο πώς αντιλαμβανόμαστε ορισμένες γεύσεις μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους μερικοί από εμάς αγωνιζόμαστε να κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Julie Gervis, PhD(c), του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center του πανεπιστημίου Tufts.
Γνωρίζουμε ότι η γενετική επηρεάζει τη γεύση μας, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση επηρεάζουν την ποιότητα και την υγεία από τη διατροφή. Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από "μελέτες συσχέτισης" σε όλο το γονιδίωμα, τις οποίες χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να βρουν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με ένα χαρακτηριστικό, ώστε να δημιουργήσουν κάτι που ονομάζεται "πολυγονιδιακό γευστικό σκορ".
Η βαθμολογία πολυγονιδιακής γεύσης σας δείχνει πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν τη μοναδική σας αντίληψη για τη γεύση -είτε είναι πικρή, αλμυρή, γλυκιά, ξινή ή αλμυρή-. Εάν έχετε υψηλή βαθμολογία, ας πούμε, για γλυκό, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιθυμείτε περισσότερο να καταναλώνετε γλυκά, από κάποιον με μέτρια ή χαμηλή βαθμολογία γλυκού.
Στο δείγμα της μελέτης περιελάμβανε πάνω από 6.000 ενήλικες, εκείνοι με υψηλή τη βαθμολογία της «πικρής» γεύσης έτειναν να τρώνε λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως (2 λιγότερες μερίδες την εβδομάδα), ενώ όσοι είχαν υψηλή βαθμολογία για αλμυρά έτρωγαν λιγότερα λαχανικά, ειδικά πορτοκαλί και κόκκινα είδη όπως καρότα και πιπεριές. Αυτό έχει σημασία επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Παράλληλα, τα γονίδια που σχετίζονται με τη γλυκιά γεύση λειτούργησαν ως κλειδί για την καρδιομεταβολική υγεία, καθώς η υψηλότερη βαθμολογία γλυκών συνδέθηκε με χαμηλότερα τριγλυκερίδια .
Ενώ έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουν οι διαιτολόγοι και οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν βαθμολογίες πολυγονιδιακής γεύσης, το επιστημονικό αυτό εργαλείο θα μπορούσε μια μέρα να μάς βοηθήσει να αξιοποιήσουμε - ή να ελαχιστοποιήσουμε - την επιρροή που έχουν τα γονίδιά μας στις διατροφικές μας επιλογές, δήλωσε η Gervis. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου ασθένειας.
Αλλά πρώτα τα ευρήματα πρέπει να αναπαραχθούν σε ανεξάρτητες ομάδες. Και θα πρέπει να γίνουν πιο μεγάλης κλίμακας μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα για την αντίληψη της γεύσης, κατέληξε η ερευνήτρια.
Tags: Γονίδια, Διατροφή και DNA