ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα εξαιρετικώς επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 10%

10 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικότερα, τα άτομα που κατανάλωναν σημαντικές ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη μακρά περίοδο παρακολούθησης της μελέτης σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωσαν αυτού του είδους τις τροφές.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την αμερικανική NIH-AARP Diet and Health Study, η οποία παρακολούθησε τη διατροφή και την υγεία τουλάχιστον 500.000 ηλικιωμένων. Η νέα ανάλυση, περιελάμβανε ενήλικες ηλικίας από 50 έως 71 ετών κατά την έναρξη το 1995-1996, με διάμεση περίοδο παρακολούθησης τα 22,9 έτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας το σύστημα NOVA, το οποίο ταξινομεί τα τρόφιμα ανάλογα με το βαθμό και το είδος της επεξεργασίας που έχουν υποστεί στην παρασκευή τους. Εξέτασαν επίσης τις βαθμολογίες του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HEI)-2015.

Σύμφωνα με το σύστημα NOVA, τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται ως εξής με βάση την επεξεργασία που υφίστανται:

Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα προέρχονται απευθείας από φυτά ή ζώα χωρίς καμία τροποποίηση ή επεξεργασία, εκτός από τη μεταφορά τους στον τόπο όπου πωλούνται.

Από τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν αφαιρεθούν τα μη βρώσιμα ή ανεπιθύμητα μέρη. Μπορούν να κοπούν σε μερίδες, να αλεσθούν, να αποξηρανθούν, να υποβληθούν σε ζύμωση, να παστεριωθούν ή να καταψυχθούν. Ωστόσο, δεν έχουν προστεθεί σε αυτά έλαια, λίπη, ζάχαρη, αλάτι ή άλλες ουσίες.

Η NOVA περιλαμβάνει επίσης μια κατηγορία που ονομάζεται Επεξεργασμένα Μαγειρικά Συστατικά, τα οποία είναι ουσίες που έχουν εξαχθεί από φυσικά τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν έλαια, λίπη, αλάτι και ζάχαρη και χρησιμοποιούνται ιδανικά σε μικρές ποσότητες για να καρυκεύουν και να μαγειρεύουν τα τρόφιμα χωρίς να υποβαθμίζουν διατροφικά τη συνολική ποιότητα της δίαιτας.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί ζάχαρη, αλάτι και λάδι για να ενισχυθεί η γεύση τους και να παραταθεί η διάρκειά τους. Συνήθως δεν έχουν περισσότερα από 2 ή 3 πρόσθετα συστατικά.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, είναι βιομηχανικές δημιουργίες που διαμορφώνονται κυρίως από ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ελαίων, λιπών, σακχάρων και πρωτεϊνών που προέρχονται από φυσικά τρόφιμα, μαζί με τροποποιημένο άμυλο και υδρογονωμένα λίπη, με πρόσθετα χρώματα και ενισχυτικά γεύσης. Συνήθως είναι φθηνά, ευπαρουσίαστα και μπορεί να περιέχουν 5 ή (πολλά) περισσότερα συστατικά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κατανάλωναν πολύ μεγάλες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, έτειναν να ακολουθούν μία χαμηλότερης ποιότητας διατροφής και να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ.

Η έρευνα παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της American Society for Nutrition’s NUTRITION 2024.

Σχετικά Άρθρα