ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα αλμυρά φαγητά ευνοούν το έκζεμα

03 Αυγούστου 2024, 08:00

images

Μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκζέματος, σύμφωνα με ερευνητές στο UC San Francisco (UCSF), οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο 1 επιπλέον γραμμαρίου νατρίου την ημέρα, αυξάνει την πιθανότητα εξάρσεων κατά 22%.

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί ξηροδερμία και φαγούρα. Είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις, που επηρεάζει περισσότερους από 31 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και 1 στους 10 ανθρώπους θα την εμφανίσει κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με το Science Daily, οι εξάρσεις εκζέματος παρατηρούνται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις βιομηχανικές χώρες, εμπλέκοντας περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

Το νάτριο, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν με τη μορφή αλατιού, αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το νάτριο αποθηκεύεται στο δέρμα, και άρα μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση εκζέματος.

Για τη συγχρονική τους μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 215.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών από τη UK Biobank, ενώ ήταν σε θέση να δουν πόσο νάτριο λάμβανε κάθε άτομο μέσω των δειγμάτων ούρων, καθώς και εάν οι άνθρωποι είχαν λάβει διάγνωση για ατοπικής δερματίτιδας και τη σοβαρότητα αυτής.

Διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου που εκκρίθηκε στα ούρα, συσχετίστηκε με 11% υψηλότερες πιθανότητες διάγνωσης εκζέματος, 16% υψηλότερες πιθανότητες ύπαρξης ενεργής περίπτωσης εκζέματος και 11% υψηλότερες πιθανότητες ατοπικής δερματίτιδας αυξημένης σοβαρότητας.

Τέλος, εξέτασαν 13.000 ενήλικες στις ΗΠΑ στο National Health and Nutrition Examination Survey και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο 1 επιπλέον γραμμαρίου νατρίου την ημέρα - περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι - συσχετίστηκε με 22% υψηλότερες πιθανότητες να αποτελεί κάποιος μια ενεργή περίπτωση εκζέματος.

Ο περιορισμός του διατροφικού νατρίου, θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος για τη διαχείριση του εκζέματος.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί τρώνε πολύ αλάτι και μπορούν να μειώσουν με ασφάλεια την πρόσληψη στα συνιστώμενα επίπεδα», δήλωσε η Katrina Abuabara, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο UCSF και συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology.

«Οι εξάρσεις του εκζέματος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν», είπε η Abuabara, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley, «ειδικά όταν [οι πάσχοντες] δεν μπορούν να τις προβλέψουν και δεν έχουν [λάβει] συστάσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να τους αποφύγουν».

Σχετικά Άρθρα