ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σουσάμι, ταχίνι, χαλβάς: Ένα και το αυτό θρεπτικό νηστίσιμο τρόφιμο

29 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Το ταχίνι είναι λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής, της Ελλάδας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους: από σουσάμι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο.

Οι Έλληνες τρώμε το ταχίνι με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα τοπικά έθιμα, αλλά κυρίως κατά την περίοδο των νηστειών. Όπως είναι σε ψωμί ή φρυγανιά, ως υλικό σε κέϊκ, ως βασικό συστατικό της ταχινόσουπας στην οποία πολλές νοικοκυρές βάζουν και κριθαράκι, με μέλι σε γλυκά, με κακάο και σοκολάτα επίσης σε γλυκά αλλά και ως βασικό συστατικό του παραδοσιακού χαλβά από ταχίνι.

Η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη εξ ού και μπορεί να αποτελεί από μόνο του μια θρεπτική νηστίσιμη τροφή. Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει:

Ενέργεια: 89 kcal.
Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια.
Υδατάνθρακες: 3,2 γραμμάρια.
Ολικά λιπαρά: 7,9 γραμμάρια.
Φυτικές ίνες: 0,7 γραμμάρια.
Ασβέστιο: 21 mg.
Σίδηρος: 0,7 mg.
Μαγνήσιο: 14 mg.
Φώσφορος: 118 mg.

Κάλιο: 69 mg.
Νάτριο: 5 mg.
Θειαμίνη (Β1): 0,24 mg.
Ριβοφλαβίνη (Β2): 0,018 mg.
Νιασίνη (Β3): 0,85 mg.
Φυλλικό οξύ: 15 μg (μικρογραμμάρια).
Βιταμίνη Β6: 0,022 mg.

Σχετικά Άρθρα