Πως συντηρούμε σωστά τα διάφορα τρόφιμα
17 Δεκεμβρίου 2019, 10:15
Δεν μπορούν να μείνουν φρέσκα στην συντήρηση και την κατάψυξη του ψυγείο για... πάντα τα τρόφιμα. Ούτε ακόμα και τα μακαρόνια, τα ρύζια και τα αλεύρια μας δεν μπορούν να βρίσκονται επί πολλούς μήνες αχρησιμοποίητα στα ντουλάπια. Κάθε τρόφιμο έχει μια ημερομηνία λήξης που αναγράφεται επάνω στην συσκευασία του και την οποία πρέπει να τηρούμε.
Εκτός της ημερομηνίας λήξης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές το "προσδόκιμο" ζωής των διαφόρων τροφών. Και κανόνας πρώτος είναι ότι τα μαγειρεμένα αντέχουν λίγο περισσότερο από τα ωμά! Κατά τα άλλα ας δούμε μερικά παραδείγματα για τα τρόφιμα που αποθηκεύουμε:
Το τυρί θεωρείται σχετικά φρέσκο ακόμα κι αν μείνει 15 μέρες στο ψυγείο.
Τα αυγά που αγοράσαμε φρέσκα, μπορούν να μείνουν περίπου 20 μέρες στο ψυγείο.
Το κοτόπουλο θεωρείται "πολύ ευαίσθητο" στην ανάπτυξη βακτηριδίων. Ως εκ τούτου, 1-2 μέρες στο ψυγείο, 8-10 μήνες στην κατάψυξη είναι ασφαλή περιθώρια.
Ο κιμάς "αντέχει περίπου 1 μέρα στο ψυγείο, αλλά μέχρι και 4 μήνες στην κατάψυξη.
Τα λουκάνικα με ανοιγμένη ανοιγμένη συσκευασία αντέχουν 1 εβδομάδα στο ψυγείο και 1-1,5 μήνα στην κατάψυξη.
Τα ψάρι "αντέχουν" περίπου 2 μέρες στο ψυγείο, και 6 μήνες στην κατάψυξη.
Η μουστάρδα ακόμα και ανοιγμένη "αντέχει" 5-7 μήνες στο ψυγείο.
Βασικές οδηγίες:
Αν φυλάμε μαγειρεμένο φαγητό, καλύτερα είναι να έχει πρώτα κρυώσει και μετά να το βάλουμε στη συντήρηση ή την κατάψυξη.
Το μαγειρευτό φαγητό πρέπει να τοποθετείται κατά προτίμηση στη μέση του ψυγείου.
Για να συντηρήσουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία.
ΠΗΓΗ
Nutrition