ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην παιδική παχυσαρκία και στις συνεχείς διακυμάνσεις στο βάρος

05 September 2024, 10:00

images

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Investigative Dermatology και η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου της Σεούλ, με δεδομένα από  2,1 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 2009 και 2020, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους, επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα, μία αυτοάνοση νόσος.

Οι αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας στην ενήλικη ζωή καθώς οδηγούν συχνά σε χαμηλή ποιότητα καθημερινότητας, συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα και πλημμελή κοινωνικοποίηση του ατόμου.  

Με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας να αυξάνονται και να αποτελούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε αρκετές χώρες, η σύνδεση του σωματικού βάρους και με αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα δημιουργεί ένα νέο, ακόμα πιο δύσκολο πλαίσιο για παιδιά και ενήλικες. 

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τους ΔρSeong Rae Kim και Hyunsun Park, παρακολούθησε τις μεταβολές βάρους των παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση με την εμφάνιση αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων. Όπως αποδείχτηκε, τα παχύσαρκα παιδιά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τέτοιου είδους νοσήματα συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που είχαν φυσιολογικό βάρος και δεν έκαναν γιο-γιο (αυξομειώσεις) στα κιλά τους. Μεταξύ των παθήσεων που μελετήθηκαν, η ατοπική δερματίτιδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τις μεταβολές του βάρους. Τα παιδιά που πήραν βάρος, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας, ενώ εκείνα που έχασαν βάρος παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο. 

Η Δρ Park επεσήμανε μάλιστα το ρόλο του άξονα δέρματος – εντέρου στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων με το Δρ Seong Joon Koh να εξηγεί τις επιπτώσεις των συμπερασμάτων της μελέτης: "Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους στα παιδιά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας. Επιπλέον, η πρόληψη της υπερβολικής αύξησης του βάρους και η ενθάρρυνση της απώλειας βάρους μέσω στρατηγικών υγιεινής διατροφής σε παχύσαρκα παιδιά -ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία- είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων.

Κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών στρατηγικών, που θα βοηθήσουν στη διαχείριση και πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά και θα μειώσουν τους επακόλουθους κινδύνους υγείας". 

Παρά τα ξεκάθαρα συμπεράσματα της μελέτης, οι ειδικοί τονίζουν ότι  χρειάζεται κι άλλη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών που παίζουν ρόλο στη ζωή των παιδιών και των ενηλίκων.

Σχετικά Άρθρα