Όχι στα μεγάλα γεύματα μετά τις 5 το απόγευμα αν θέλουμε να αποφύγουμε το διαβήτη τύπου 2
23 Δεκεμβρίου 2024, 09:00
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές και ξεκινούν τα οικογενειακά τραπέζια, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrition & Diabetes οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να μην υποκύπτουμε στον πειρασμό του να τρώμε πολύ αργά μέσα στην ημέρα. Ειδικότερα, στη μελέτη, που διεξήχθη από ομάδες από το Universitat Oberta de Catalunya στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, αναφέρεται ότι η πρόσληψης άνω του 45% των ημερησίων θερμίδων μετά τις 5 μ.μ. μπορεί να συνδέεται με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με προδιαβήτη ή πρώιμο διαβήτη τύπου 2.
Αυτό μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και χρόνια φλεγμονή. Η προηγουμένως υποτιθέμενη συνέπεια της κατανάλωσης φαγητού το βράδυ ήταν πρωτίστως η αύξηση του σωματικού βάρους λόγω του πιο αργού μεταβολισμού καθώς χαλαρώνουμε και ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για τον ύπνο.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το βάρος ή τη γενική πρόσληψη θερμίδων ενός ατόμου, η ώρα της ημέρας που τρώει μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στον μεταβολισμό της γλυκόζης.
Η μελέτη ταξινόμησε 26 συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 75 ετών — που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ είχαν και προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 — σε 2 ομάδες: αυτούς που κατανάλωναν τις περισσότερες από τις ημερήσιες θερμίδες τους πριν από τις 5 μ.μ. και όσους λάμβαναν το 45% ή περισσότερες από τις θερμίδες τους μετά τις 5 μ.μ. για 14 ημέρες.
Οι ομάδες κατανάλωναν συγκεκριμένη ποσότητα ημερήσιων θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, όσοι έτρωγαν αργά, προσλάμβαναν σχεδόν διπλάσιο αριθμό θερμίδων μετά τις 5 μ.μ., καταναλώνοντας περισσότερα λίπη και υδατάνθρακες συνολικά και έτειναν προς υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών και ζάχαρης από ό,τι εκείνοι που έτρωγαν νωρίς.
Σε δοκιμές ανοχής γλυκόζης εκ του στόματος, αυτοί που έτρωγαν αργά είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από 30 και 60 λεπτά, γεγονός που υποδείκνυε χαμηλότερη ανοχή στη γλυκόζη (σάκχαρο). Αυτή η τάση διατηρήθηκε ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και τη μάζα λίπους των συμμετεχόντων, την πρόσληψη θερμίδων και τη σύνθεση της διατροφής.
Οι ειδικοί λένε ότι οι μεταβολικοί και ορμονικοί παράγοντες καθιστούν σημαντικό να τρώτε το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας ως δείπνο: Λιγότεροι υδατάνθρακες, περισσότερα υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες και όχι επιδόρπια.
Ο σταθερός, ποιοτικός ύπνος θα βοηθήσει επίσης πολύ στην εξισορρόπηση της όρεξης και του μεταβολισμού της γλυκόζης, καταλήγουν οι ειδικοί.
Tags: Βραδινό γεύμα, διαβήτης τύπου 2