ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλο και περισσότεροι αντικαθιστούν τον καφέ με ...κακάο

25 Νοεμβρίου 2024, 09:00

images

Το κακάο είναι η ακατέργαστη, μη επεξεργασμένη μορφή του κόκκου που καλλιεργείται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας, αλλά σε αντίθεση με το επεξεργασμένο κακάο από το οποίο προέρχεται η σοκολάτα, το σκέτο κακάο διατηρεί όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, τη φαινυλαιθυλαμίνη – επίσης γνωστή ως «χημική ουσία της αγάπης» – και πολλά αντιοξειδωτικά.

Αρκεί να πούμε ότι το κακάο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το βρετανικό Vogue, το κακάο εμφανίζεται σε φεστιβάλ ευεξίας και στούντιο γιόγκα τα τελευταία χρόνια, και χρησιμοποιείται σε τελετουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Ο ιατρικός βοτανολόγος και ιδιοκτήτης του Cacao Club, Jordan Cohayney, συνδέει τη δημοτικότητα του κακάο με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της φυτικής ιατρικής και των ψυχεδελικών για αυτοανακάλυψη. Αλλά μερικές από αυτές τις επιλογές - μαγικά μανιτάρια ή ayahuasca, για παράδειγμα - είναι έντονες και δεν είναι κατάλληλες για περιστασιακούς πειραματισμούς. Αντίθετα, το κακάο μπορεί να δώσει τη λύση. «Το κακάο είναι νόμιμο και μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά με πολύ πιο προσιτό τρόπο, όπου δεν χρειάζεται να πάτε στη ζούγκλα και να κάνετε κάτι παράνομο ή αυτό που κάποιοι βλέπουν ως πραγματικά επικίνδυνο»,  σημειώνει ο Cohayney.

Σύμφωνα με τη Dia Davila Boschetti από το CacaoAmor, το κακάο μπορεί να καταναλωθεί από σχεδόν οποιονδήποτε, από νήπια έως ηλικιωμένους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (αν και όσοι χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά SSRI θα πρέπει να το αποφεύγουν). «Το κακάο έχει στενή σχέση με τους ανθρώπους εδώ και 5.000 χρόνια», αναφέρει η Boschetti.

Μάλιστα, πλέον, με λίγες βασικές γνώσεις, μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη του κακάο στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το ζεστάνετε αργά – ποτέ σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου – με νερό ή γάλα. Τέλος, η Boschetti συμβουλεύει να το καταναλώνετε χωρίς πρόσθετα συστατικά – εκτός κι αν δεν αντέχετε την πικρία, οπότε μπορείτε να προσθέσετε μέλι.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ειδικοί συστήνουν ότι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε γενικά τον καφέ ή μερικές ημερήσιες δόσεις του, με κακάο. Ζεστό το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι!

Σχετικά Άρθρα