ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιδράσεις των μακροθρεπτικών συστατικών στην απόκριση της ινσουλίνης

11 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, έρχεται να ρίξει φως στον τρόπο που τα διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά —υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη— μπορεί να επηρεάσουν την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό. Η μελέτη εξέτασε τις αποκρίσεις ινσουλίνης σε παγκρεατικές νησίδες από νεκρούς δότες με και χωρίς διαβήτη τύπου 2, καθώς και παγκρεατικές νησίδες που προέρχονται από βλαστοκύτταρα.

Οι παγκρεατικές νησίδες είναι μικρές ομάδες παγκρεατικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των βήτα κυττάρων, ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αφού παράγουν ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη ως απόκριση στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Έχει γίνει κατανοητό ότι οι υδατάνθρακες συμβάλλουν σημαντικά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προτρέποντας την απελευθέρωση ινσουλίνης, ενώ οι πρωτεΐνες έχουν μέτρια επίδραση και τα λίπη έχουν ελάχιστη άμεση επίδραση.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η έκκριση ινσουλίνης ως απόκριση στα θρεπτικά συστατικά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο περίπλοκη και εξατομικευμένη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, μελέτησαν πώς οι ανθρώπινες παγκρεατικές νησίδες εκκρίνουν ινσουλίνη ως απόκριση σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

Μεταξύ 2016 και 2022, οι ερευνητές εξέτασαν παγκρεατικές νησίδες από 140 νεκρούς δότες διαφόρων ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με και χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Εξέθεσαν τις νησίδες σε γλυκόζη (υδατάνθρακες), αμινοξέα (πρωτεΐνες) και λιπαρά οξέα (λίπη) ενώ παρακολουθούσαν την έκκριση ινσουλίνης. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης αλλαγές γονιδιακής έκφρασης στα κύτταρα του παγκρέατος από δότες με και χωρίς διαβήτη τύπου 2 για να κατανοήσουν τον αντίκτυπό τους στην παραγωγή ινσουλίνης.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εντόπισαν υποσύνολα ανθρώπινων παγκρεατικών νησίδων που παρουσιάζουν μεγαλύτερες αποκρίσεις ινσουλίνης σε πρωτεΐνες ή λίπη από τους υδατάνθρακες.

Αν και ενδέχεται οι εργαστηριακές μελέτες σε παγκρεατικές νησίδες να μην μπορούν να μεταφραστούν άμεσα σε ανθρώπους, τα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές εξατομικευμένες διατροφικές στρατηγικές για καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας τελικά τα συνολικά αποτελέσματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα