ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα μπορούσε το ρόδι να προλάβει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;

18 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και είναι η κύρια αιτία άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Έρευνες δείχνουν ότι οι μεσογειακές δίαιτες και η δίαιτα MIND (με στόχο την πρόληψη της άνοιας και της Αλτσχάιμερ), μπορεί να προστατεύουν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ, πιθανώς λόγω της χαμηλότερης πρόσληψης κορεσμένων λιπών και σακχάρων με φλεγμονή και της υψηλότερης κατανάλωσης βιταμινών, μετάλλων, Ω3 και αντιοξειδωτικών.

Δεδομένου ότι το Αλτσχάιμερ σχετίζεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, μετριάζοντας πιθανώς τις επιπτώσεις της νόσου.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia, διερεύνησε την ουρολιθίνη Α, μια φυσική ένωση που παράγεται από βακτήρια του εντέρου όταν επεξεργάζονται ορισμένες πολυφαινολικές ενώσεις που εντοπίζονται στα ρόδια. Η ουρολιθίνη Α έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, μαζί με άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, διεξήγαγαν μια μελέτη για να κατανοήσουν τα οφέλη της μακροχρόνιας θεραπείας με ουρολιθίνη Α στη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Χρησιμοποιώντας 3 μοντέλα ποντικών της νόσου Αλτσχάιμερ, συνδύασαν τη θεραπεία με ουρολιθίνη Α με συμπεριφορικά, ηλεκτροφυσιολογικά, βιοχημικά και βιοπληροφορικά πειράματα.

Μετά από 5 μήνες θεραπείας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ουρολιθίνη Α, θα μπορούσε να ενισχύσει τη μάθηση και τη μνήμη, να μειώσει τη νευροφλεγμονή και να βελτιώσει τις διαδικασίες κυτταρικού καθαρισμού σε ποντίκια με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η ουρολιθίνη Α:

-μειώνει την καθεψίνη Ζ, η οποία εντοπίζεται σε αυξημένα επίπεδα στη νόσο Αλτσχάιμερ και θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για τη θεραπεία της νόσου

-μειώνει τα επίπεδα αμυλοειδούς πρωτεΐνης βήτα και τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ,

- προάγει τη μιτοφαγία, τον καθαρισμό των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων, η οποία μειώνεται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αν και οι μελέτες σε ζώα δεν εφαρμόζονται αναλογικά απευθείας σε ανθρώπους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να έχει δυνατότητες ως μελλοντικός προληπτικός ή θεραπευτικός παράγοντας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Σχετικά Άρθρα