Νέα μορφή Ω3 θα μπορούσε να αποτρέψει προβλήματα όρασης εξαιτίας της Αλτσχάιμερ
29 Μαρτίου 2023, 09:00
Τα Ω3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των οπτικών προβλημάτων σε άτομα με Νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Discover BMB, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μορφή του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) που μπορεί να περάσει στον αμφιβληστροειδή για να ελαχιστοποιήσει τις οπτικές δυσκολίες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες διαταραχές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Όπως μεταδίδει το Healthline, οι επιστήμονες δοκίμασαν το συμπλήρωμά τους σε ποντίκια που τεχνητά βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο της Νόσου Αλτσχάιμερ. Η δοσολογία του συμπληρώματος είναι ισοδύναμη με περίπου 250 έως 500 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα στον άνθρωπο.
Μετά από 6 μήνες, τα ποντίκια που έλαβαν τα συμπληρώματα εμφάνισαν βελτίωση στην περιεκτικότητα σε DHA του αμφιβληστροειδούς κατά 96% και διατήρησαν τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.
«Η διαταραχή της όρασης είναι ένα σημαντικό συστατικό της Νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά, ενώ υπάρχουν πράγματι εκφυλιστικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή σε σχέση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης της όρασης είναι δευτερογενές στη δυσλειτουργία του εγκεφάλου και όχι στη δυσλειτουργία του αμφιβληστροειδούς», δήλωσε ο Howard R. Krauss, MD, χειρουργικός νευρο-οφθαλμίατρος και διευθυντής του Pacific Neuroscience Institute's Eye, Ear & Skull Base Center στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
«Παρ' όλα αυτά, μπορεί κανείς να σκεφτεί τον αμφιβληστροειδή ως προέκταση του εγκεφάλου και ως παράθυρο στον εγκέφαλο», συνέχισε ο Krauss. «Έτσι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορεί να αποδεικνύουν οφέλη για την υγεία του αμφιβληστροειδούς μπορεί επίσης να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου».
Τα προβλήματα όρασης σε άτομα με Νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να οφείλονται στο ότι ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται τις πληροφορίες που του στέλνουν τα μάτια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αλτσχάιμερ της Αμερικής.
«Στο Αλτσχάιμερ, γνωρίζουμε ότι η δομή του αμφιβληστροειδούς αλλάζει σταδιακά και ορισμένα στρώματα γίνονται πιο λεπτά», είπε ο Benjamin Bert, MD, οφθαλμίατρος στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA, στο Healthline. «Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει εντελώς με ένα συμπλήρωμα όπως αυτό που αναφέρεται εδώ».