ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μελέτη ερευνά τη σχέση μεταξύ των ωρών που γευματίζουμε και του σωματικού βάρους

08 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Για να διατηρήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο, είναι σημαντικό όχι μόνο να εξετάζουμε τι τρώμε, αλλά και τις ώρες κατά τις οποίες τρώμε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες συνήθειες που σχετίζονται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μακροπρόθεσμα: Η νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κατανάλωση πρωινού νωρίς το πρωί. Αυτή η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), ένα κέντρο που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «la Caixa».

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 εθελοντές ηλικίας 40-65 ετών από το GCAT | Genomes for Life cohort, ένα έργο με επικεφαλής το Γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Trias i Pujol (IGTP). Το 2018, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το βάρος και το ύψος τους, τις διατροφικές συνήθειες συμπεριλαμβανομένων των ωρών γευμάτων, άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Το 2023, μετά από 5 χρόνια, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη στην ερευνητική ομάδα, όπου καταγράφηκαν ξανά τα μέτρα τους και συμπληρώθηκαν νέα ερωτηματολόγια.

"Τα αποτελέσματά μας, σύμφωνα με άλλες πρόσφατες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η παράταση της ολονύκτιας νηστείας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους εάν συνοδεύεται από ένα δείπνο νωρίς το βράδυ και ένα πρωινό νωρίς το πρωί. 

Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το να τρώτε νωρίτερα το πρωί είναι σύμφωνο με τους κιρκάδιους ρυθμούς και επιτρέπει καλύτερη καύση θερμίδων και ρύθμιση της όρεξης, που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, επομένως για να γίνουν συστάσεις θα πρέπει να περιμένουμε πιο ισχυρά στοιχεία», εξηγεί η Luciana Pons-Muzzo, ερευνήτρια στο ISGlobal κατά την περίοδο της μελέτης και ερευνήτρια στο IESE Business School σήμερα.

Σχετικά Άρθρα