Μπορούν οι βιταμίνες να συμβάλουν στη διαχείριση των «ανήσυχων κνημών»;
26 Ιουνίου 2024, 16:00
Μέχρι τώρα, η έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι οι βιταμίνες αντιμετωπίζουν την υπερκινητικότητα που παρουσιάζουν στα κάτω άκρα τους κάποιοι άνθρωποι , με το σύνδρομο να ονομάζεται "ανήσυχων κνημών". Ωστόσο, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να είναι ωφέλιμες για ορισμένα συμπτώματα ή να βοηθήσουν στην πρόληψη άλλων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με το σύνδρομο.
Η υπερκινητικότητα των αρθρώσεων, παρατηρείται όταν οι αρθρώσεις κινούνται πέρα από το τυπικό εύρος κίνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερκινητικότητα δεν οδηγεί σε κανένα πρόβλημα. Άλλες φορές, οι υπερκινητικές αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως πόνο ή τραυματισμούς. Όταν συμβαίνει αυτό, ένα άτομο έχει διαταραχή του φάσματος υπερκινητικότητας (HSD). Η HSD μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή με άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS).
Αν και τα συμπληρώματα βιταμινών δεν είναι μια αποδεδειγμένη θεραπεία για την υπερκινητικότητα, ορισμένες βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων ή του κινδύνου ορισμένων επιπλοκών.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C παίζει ρόλο στην επούλωση των πληγών, την παραγωγή και τη συντήρηση του κολλαγόνου και του συνδετικού ιστού και άλλες λειτουργίες. Δεδομένου ότι ο συνδετικός ιστός συγκρατεί τις αρθρώσεις μαζί, αυτό είναι σημαντικό για τη σταθερότητα των αρθρώσεων.
Μια ανασκόπηση του 2021 προηγούμενων ερευνών, σημειώνει ότι ορισμένοι επιστήμονες συνιστούν στα άτομα με υπερκινητικό EDS (hEDS) να λαμβάνουν τακτικά βιταμίνη C.
Βιταμίνη D
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, όσοι έχουν hEDS τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Καθώς η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για πολλές σωματικές λειτουργίες, οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με hEDS να λαμβάνουν βιταμίνη D, είτε όλο το χρόνο, είτε τους πιο κρύους μήνες, όταν έχει λιγότερη ηλιοφάνεια.
Μερικοί άνθρωποι με υπερκινητικές αρθρώσεις μπορεί επίσης να εμφανίσουν χαμηλή οστική πυκνότητα. Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών.
Βιταμίνη Β1
Η βιταμίνη Β1, ή θειαμίνη, βοηθά στον ενεργειακό μεταβολισμό. Η ανασκόπηση του 2021 που αναφέρθηκε παραπάνω, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Β1 μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των κυττάρων σε άτομα που παρουσιάζουν δυσαυτονομία, μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που μπορεί να επικαλύπτεται με ορισμένες διαταραχές υπερκινητικότητας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η βιταμίνη Β1 θα βοηθούσε άτομα που δεν εμφανίζουν δυσαυτονομία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερκινητικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικά άτομα με HSD που έχουν επίσης πεπτικά συμπτώματα που περιορίζουν τη διατροφή τους μπορεί να χρειαστούν εξατομικευμένες συμβουλές για να καλύψουν τα διατροφικά κενά και να προλάβουν τυχόν ελλείψεις.
Tags: Βιταμίνες, βιταμίνη C, Βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6