ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί το μέλι να συμβάλει στην καταπολέμηση των αλλεργιών;

26 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Η ιδέα ότι το μέλι μπορεί να καταπολεμήσει την αλλεργική ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2020 δεν βρήκε επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Μάλιστα, η έρευνα γύρω από το μέλι είναι αρκετά περιορισμένη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το προϊόν ποικίλλει σε σύσταση ανάλογα με την τοποθεσία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή μαζικής έρευνας.

Ορισμένες έρευνες εξέτασαν άλλους συγκεκριμένους τύπους μελιού, αλλά αφορούσαν χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι μελέτες δεν αποδεικνύουν απαραίτητα ότι το τοπικό μέλι αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η θεωρία πίσω από τη χρήση μελιού για την αλλεργική ρινίτιδα προέρχεται από τις αρχές της ανοσοθεραπείας. Αυτές οι ιδέες περιλαμβάνουν τη σταδιακή έκθεση του σώματος σε αλλεργιογόνα για την οικοδόμηση ανοχής και τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες γύρης από κοντινά φυτά. Με την τακτική κατανάλωση του μελιού, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα συνηθίζει τη γύρη, μειώνοντας την ευαισθησία και τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα είναι αλλεργικά στην αερομεταφερόμενη γύρη από χόρτα και ζιζάνια.

Ακόμη, ενώ το μέλι έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες, δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ως αντιισταμινικό. Μια μελέτη του 2013 σημειώνει ότι ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα άλλο προϊόν που παράγουν οι μέλισσες, ο βασιλικός πολτός, θα μπορούσε να έχει αντιαλλεργικά αποτελέσματα και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ισταμίνης.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες αφορούσαν ποντίκια και άλλα ζώα. Επομένως, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιωθεί εάν το μέλι ή ο βασιλικός πολτός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους.



Σχετικά Άρθρα