Μπορεί η κατανάλωση πιπεριών τσίλι να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας;
11 Ιουνίου 2024, 09:00
Οι πιπεριές τσίλι είναι πικάντικες και γευστικές πιπεριές που χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η καψαϊκίνη, η κύρια βιοδραστική ένωση στις πιπεριές τσίλι, προσφέρουν πολλά υποσχόμενα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για την καρδιομεταβολική υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαχείριση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, αρκετές μεγάλης κλίμακας μελέτες παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας συγχρονικής μελέτης που διεξήχθη στην αγροτική Κίνα, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υφίσταται μία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας πρόσληψης πικάντικων τροφών και της παχυσαρκίας.
Το γεγονός αυτό εγείρει το εξής ερώτημα: Η κατανάλωση πιπεριών τσίλι μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας;
Για να δώσει μία απάντηση στο ερώτημα αυτό, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης πιπεριάς τσίλι και του κινδύνου παχυσαρκίας στους Αμερικανούς. Αυτή η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 6.138 Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω από το National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
Οι ερευνητές απέκλεισαν έγκυες και άτομα με ελλιπή ή αναξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση πιπεριάς τσίλι, τον ΔΜΣ και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το οικογενειακό εισόδημα, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και τυχόν παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
Περίπου το 51% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και πάνω από το 34% αυτών ήταν παχύσαρκοι βάσει του ΔΜΣ τους.
Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα των τροφίμων, οι έρευνες NHANES αξιολόγησαν τη συχνότητα κατανάλωσης τσίλι τους προηγούμενους 12 μήνες.
Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες:
· Μηδενική πρόσληψη τσίλι: 0 φορές το μήνα (17%).
· Περιστασιακή πρόσληψη τσίλι: λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα (74%).
· Συχνή κατανάλωση τσίλι: τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα (9%).
Όπως και άλλες μελέτες, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση πιπεριάς τσίλι, συνδέθηκε με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά σε γυναίκες και ενήλικες άνω των 60 ετών. Ωστόσο, αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, επομένως οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης τσίλι και του κινδύνου παχυσαρκίας.
Tags: Παιδική παχυσαρκία, Παχυσαρκία, Τσίλι