Λυκοπένιο για όλους αλλά κυρίως για τους άνδρες μέσης ηλικίας
10 Ιουνίου 2020, 09:00
Η σημαντικότερη πηγή λυκοπενίου είναι τα προϊόντα της ντομάτας, όπως ο χυμός και το κέτσαπ. Κι όταν η ντομάτα ανακατεύεται με λίπος (ελαιόλαδο) και βράζεται, τότε το πολύτιμο λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με δράση δέκα φορές πιο ισχυρή από την τοκοφερόλη, 100 φορές από την βιταμίνη Ε και 120 φορές από την γλουταθειόνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ένας διατροφικός θησαυρός με ανυπολόγιστα οφέλη στην υγεία. Αλλά εκτός από την αντιοξειδωτική του δράση, το λυκοπένιο βοηθά την κυτταρική επικοινωνία και σε ορμονικούς και μεταβολικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ήδη μελέτες που του προσδίδουν αντικαρκινική δράση ειδικά στον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες αλλά και σε γυναικείους καρκίνους όπως είναι κάποια είδη καρκίνου του μαστού. Πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους νεφρούς ανδρών και γυναικών.
Η μεγαλύτερη μελέτη για το λυκοπένιο
Μια μελέτη διάρκειας 23 ετών που μελέτησε παραπάνω από 46.000 άνδρες, έδειξε ότι αυτοί που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο πλούσιες μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα σάλτσας ντομάτας το μήνα. Παρόλα αυτά, μια ανασκόπηση 26 μελετών που περιέλαβε πάνω από 550.000 άτομα έδειξε πιο μέτρια αποτελέσματα αλλά όχι αντίθετα. Η ημερήσια πρόσληψη 9-21 mg φάνηκε να είναι η πιο ευεργετική.
Τέλος, το λυκοπένιο, ως αντιοξειδωτικό, φαίνεται ότι έχει προληπτική δράση και στην αθηροσκλήρωση μειώνοντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Μάλιστα δεκαετής μελέτη έδειξε ότι δίαιτες πλούσιες σε λυκοπένιο συνδέονταν με 17%-26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ενώ ερευνητές του University of Sheffield σε μια μελέτη 12 εβδομάδων κατά την οποία χορήγησαν συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, το οποίο απορροφάται πιο εύκολα από το ανθρώπινο σώμα -περιείχε 14 mg λυκοπένιο-, διαπίστωσαν μεγάλη βελτίωση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων κι άρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στους άνδρες.
Tags: Καρκίνος του προστάτη, Λυκοπένιο, Ντομάτα