Κληρονομικότητα και υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλούν καρκίνο παχέος εντέρου
28 Μαρτίου 2024, 07:00
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις δυτικές χώρες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, αν και οι ερευνητές ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν όλους τους λόγους για τους οποίους αυτή αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Η γενετική επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, εντόπισε δύο γενετικές παραλλαγές που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου όταν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος. Οι ερευνητές στη νέα μελέτη, ήθελαν να εξετάσουν την αλληλεπίδραση γονιδίου-περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει τον τρόπο αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων για να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Αυτή η ανάλυση περιλάμβανε δεδομένα από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Συνολικά, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 27 μελέτες στην ανάλυσή τους. Οι ερευνητές απέκλεισαν συμμετέχοντες που είχαν προχωρημένο καρκίνο. Συνολικά, μελέτησαν 29.842 συμμετέχοντες με καρκίνο του παχέος εντέρου και 39.625 άτομα χωρίς τη νόσο.
Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μεταξύ των συμμετεχόντων και πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μεγαλύτεροι, παχύσαρκοι συμμετέχοντες που προσλάμβαναν περισσότερες θερμίδες καθημερινά, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος ή και τα 2, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές μπόρεσαν περαιτέρω να εντοπίσουν δύο γενετικές παραλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο των ανθρώπων για καρκίνο του παχέος εντέρου με βάση την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, δεν βρήκαν γενετικές παραλλαγές που να αυξάνουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σε σημαντικό επίπεδο.
Η Mariana Stern, PhD, συγγραφέας μελέτης και αναπληρώτρια διευθύντρια στο USC Norris Comprehensive Cancer Center στην Καλιφόρνια, εξήγησε:
«Η μελέτη μας συγκέντρωσε δεδομένα από 27 διαφορετικές μελέτες που έγιναν σε πολλές χώρες. Ερευνήσαμε εάν η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, διέφερε ανάλογα με τη γενετική σύνθεση κάθε συμμετέχοντα. Βρήκαμε ότι υπάρχουν δύο γενετικές παραλλαγές που φαίνεται να επηρεάζουν την επίδραση του κόκκινου κρέατος στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ενώ όλοι διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου όταν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι υψηλή, η αύξηση του κινδύνου μπορεί να είναι μεγαλύτερη για άτομα που φέρουν συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές».