Κλασικό γιαούρτι ή γιαούρτι φυτικής προέλευσης;
06 Ιουνίου 2023, 09:00
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το γιαούρτι από γάλα αμυγδάλου προηγείται σε σύγκριση με το κλασικό γιαούρτι που έχει βασικό συστατικό το γάλα αγελάδος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Amherst της Μασαχουσέτης. Ωστόσο, η Δρ Astrid D'Andrea, επικεφαλής της Επιστήμης Τροφίμων που ηγήθηκε της μελέτης, σημείωσε στην έκθεσή της ότι τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης έχουν κάποια ελλείμματα σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά, όπως λιγότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο.
Συνολικά, το γιαούρτι αμυγδάλου είναι σημαντικά πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει επίσης λιγότερη ζάχαρη και νάτριο και περισσότερες φυτικές ίνες από το γιαούρτι γαλακτοκομικών. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, η D'Andrea και η ομάδα της συγκέντρωσαν διατροφικές πληροφορίες για συνολικά 612 προϊόντα γιαουρτιού. Μεταξύ των τύπων προϊόντων γιαουρτιού που εξετάστηκαν ήταν τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά και τα μη λιπαρά, τα γάλατα καρύδας, αμυγδάλου, κάσιους κι βρώμης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη Nutrient Rich Foods (NRF) για να ορίσουν βαθμολογίες για τη θρεπτική πυκνότητα κάθε γιαουρτιού, προκειμένου να συγκρίνουν τα επιθυμητά θρεπτικά συστατικά - όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ασβέστιο - καθώς και εκείνα που οι άνθρωποι θα ήθελαν να μειώσουν, συμπεριλαμβανομένων του κορεσμένου λίπους, ολική ζάχαρη και νάτριο.
Στη συνέχεια, τα προϊόντα ταξινομήθηκαν από την υψηλότερη στη χαμηλότερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Στην κορυφή ταξινομήθηκαν το αμύγδαλο, ακολουθούμενο από τη βρώμη, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά και χωρίς λιπαρά, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα κάσιους και την καρύδα.
Η Hannah Whittaker, η οποία ασχολείται με τη χορτοφαγική διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και είναι ιδιοκτήτρια του Bump2baby Nutrition, μοιράστηκε ότι υπάρχουν πολλά βασικά ευρήματα που οι άνθρωποι μπορούν να αφαιρέσουν από αυτή τη μελέτη.
«Πρώτον», είπε, «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης έχουν γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σύγκριση με τα γιαούρτια που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα».
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, σύμφωνα με τη Whittaker, είναι ότι τα γιαούρτια γαλακτοκομικών τείνουν να έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης.
Ένας τρίτος τομέας ανησυχίας είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη. «Αυτή η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, τόσο τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης όσο και τα γιαούρτια γαλακτοκομικών, εμφάνιζαν διακύμανση στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη», σημείωσε. Συμβουλεύει μάλιστα τους καταναλωτές να γνωρίζουν την πρόσληψη ζάχαρης και να επιλέγουν γιαούρτια με ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα, ανεξάρτητα από το αν είναι φυτικής προέλευσης ή γαλακτοκομικά.
Τέλος, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις δικές τους ειδικές διατροφικές ανάγκες όταν επιλέγουν μεταξύ φυτικών και γαλακτοκομικών γιαουρτιών.
Tags: γάλα αμυγδάλου, Γαλακτοκομικά, Γιαούρτι