ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης

17 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια, αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος με αυξανόμενο επιπολασμό. Είναι προοδευτική κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου ενώ θεωρείται η πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσος μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ΣΚΠ. Επιστήμονες στο Università del Piemonte Orientale στο Novaro της Ιταλίας διεξήγαγαν έρευνα με δεδομενα από τη βρετανική Βιοτράπεζα, αναζητώντας ενδείξεις που συνδέουν παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής με την πάθηση.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Nutrients.

Στην αρχή της μελέτης, το 2006, όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας φαγητού (FFQ), μέσω του οποίου ανέφεραν τη συνήθη κατανάλωση 29 διαφορετικών ομάδων τροφίμων και αλκοόλ κατά το προηγούμενο έτος. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών, ωμών λαχανικών, φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων. Ανέφεραν επίσης την εβδομαδιαία πρόσληψη λιπαρών ψαριών, επεξεργασμένου κρέατος, βόειου κρέατος, αρνιού, πουλερικών, τυριού, πρόσθετου αλατιού και άλλων τροφίμων.

Ένα δείγμα συμμετεχόντων ολοκλήρωσε επίσης διαδικτυακές συνεντεύξεις με αντικείμενο τις διατροφικές επιλογές του τελευταίου 24ώρου. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στη διερεύνηση 200 διαφορετικών τροφίμων και ποτών.

«Δεδομένου ότι το διαδικτυακό εργαλείο συνέντευξης υπολόγιζε αυτόματα το ενεργειακό και θρεπτικό περιεχόμενο των αναφερόμενων ειδών διατροφής, μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο της μεμονωμένης πρόσληψης μικροθρεπτικών ή μακροθρεπτικών συστατικών στον κίνδυνο ασθένειας», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν επίσης τα διατροφικά δεδομένα για να υπολογίσουν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων σε ό,τι αφορούσε την τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Ένας μέσος όρος δεδομένων παρακολούθησης 12 ετών εντόπισε 478 περιπτώσεις ΣΚΠ που αναπτύχθηκαν μεταξύ της κοόρτης της μελέτης. Αυτό υποδεικνύει ποσοστό επιπολασμού 7,78 περιπτώσεων ΣΚΠ για κάθε 100.000 ανθρωποέτη.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ΣΚΠ είναι εκείνα που κάπνιζαν, είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ή ιστορικό μόλυνσης από τον ιό Epstein-Barr. Οι γενετικοί παράγοντες για την παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο ΣΚΠ.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της τήρησης ενός τύπου μεσογειακής διατροφής και της εμφάνισης της ΣΚΠ, υποδηλώνοντας ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτά και πλήρη τρόφιμα που περιελάμβανε μέτρια κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτή τη χρόνια πάθηση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή μελετών με αντικείμενο  τη διατροφή ως τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τη νευρολογική ασθένεια.



Σχετικά Άρθρα