Η σχέση μεταξύ διατροφής, υγείας των ματιών και διάρκειας ζωής
09 Ιουνίου 2022, 09:00
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Buck απέδειξαν για πρώτη φορά μια σχέση μεταξύ της διατροφής, των κιρκάδιων ρυθμών, της υγείας των ματιών και της διάρκειας ζωής.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των οφθαλμικών διαταραχών και της επιδείνωσης της υγείας. «Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι είναι κάτι περισσότερο από συσχετισμός: Η δυσλειτουργία του ματιού μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα σε άλλους ιστούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής του Ινστιτούτου Buck, Pankaj Kapahi, του οποίου το εργαστήριο έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι η νηστεία και ο θερμιδικός περιορισμός μπορούν να έχουν οφέλη σε πολλές λειτουργίες του σώματος. «Δείχνουμε τώρα ότι, όχι μόνο η νηστεία βελτιώνει την όραση, αλλά το μάτι επηρεάζει ουσιαστικά τη διάρκεια ζωής».
Η εξήγηση για αυτή τη σύνδεση, δήλωσε ο επίσης συγγραφέας, Brian Hodge, PhD, ο οποίος έκανε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο εργαστήριο του Kapahi, βρίσκεται στα κιρκαδικά «ρολόγια», το μοριακό μηχανισμό σε κάθε κύτταρο κάθε οργανισμού, που έχει εξελιχθεί για να προσαρμόζεται στις καθημερινές πιέσεις, όπως οι αλλαγές στο φως και τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτοί οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζουν πολύπλοκες συμπεριφορές ζώων, όπως οι αλληλεπιδράσεις αρπακτικών-θηραμάτων και οι κύκλοι ύπνου/αφύπνισης, μέχρι να τελειοποιήσουν τη χρονική ρύθμιση των μοριακών λειτουργιών της μεταγραφής γονιδίων και της μετάφρασης πρωτεϊνών.
"Πάντα σκεφτόμαστε το μάτι ως κάτι που μάς εξυπηρετεί παρέχοντας όραση. Δεν το σκεφτόμαστε ως κάτι που πρέπει να προστατεύεται για να προστατεύεται ολόκληρος ο οργανισμός", δήλωσε ο Kapahi, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας.
Δεδομένου ότι τα μάτια είναι εκτεθειμένα, εξήγησε, οι ανοσοποιητικές άμυνες εκεί είναι εξαιρετικά ενεργές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία, όταν υπάρχει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια ποικιλία κοινών χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, το φως από μόνο του μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό των φωτοϋποδοχέων που ενδέχεται, με τη σειρά του, να προκαλέσει φλεγμονή.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν κατανοητά σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει το μάτι στην υγεία συνολικά και τη διάρκεια ζωής ενός οργανισμού.
Μόλις οι ερευνητές καταλάβουν πώς λειτουργούν ορισμένες διαδικασίες, μπορούν να αρχίσουν να στοχεύουν στην επιβράδυνση της γήρανσης, είπε ο Hodge. «Μπορεί να είναι μέσω της διατροφής, των ναρκωτικών, των αλλαγών στον τρόπο ζωής… Πολλές πραγματικά ενδιαφέρουσες έρευνες βρίσκονται μπροστά μας», κατέληξε.