Η κετογονική δίαιτα ίσως συμβάλει στην καλύτερη αναπαραγωγική υγεία
05 Νοεμβρίου 2024, 09:00
Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με αυξημένη συχνότητα και ένταση που αναφέρεται, υποδηλώνοντας ότι η κέτωση θα μπορούσε να επηρεάσει τη γυναικεία φυσιολογία πέρα από την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.
Ειδικότερα, γυναίκες ηλικίας 31,6 ετών κατά μέσο όρο, από το Οχάιο των ΗΠΑ, συμμετείχαν σε μία πρωτότυπη μελέτη. Από τις 19 γυναίκες που εγγράφηκαν, 13 μοιράστηκαν τυχαία στις ομάδες κετο δίαιτας (KD), ενώ 6 ήταν μέρος της ομάδας δίαιτας με χαμηλά λιπαρά (LFD).
Αυτές που ακολουθούσαν διατροφικά προγράμματα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, ορισμένες άλλες ιατρικές παθήσεις και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, αποκλείστηκαν, όπως και εκείνα που είχαν χάσει βάρος προσφάτως. 2 από τις συμμετέχουσες λάμβαναν από του στόματος αντισυλληπτικά τη στιγμή της μελέτης.
Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τις αυτοαναφερόμενες αλλαγές της εμμήνου ρύσεως, τις φλεγμονές, τα λιπίδια του αίματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την ινσουλίνη, τη γλυκόζη, τις κετόνες του αίματος, τη σύσταση του σώματος και τις αλλαγές βάρους.
Για την έρευνα εμμήνου ρύσεως, οι συμμετέχουσες ανέφεραν οποιεσδήποτε αλλαγές στη συχνότητα ή την ένταση της εμμήνου ρύσεως στις ημέρες 14, 28 και 42. Με βάση τις απαντήσεις, κατηγοριοποιήθηκαν ως «καμία αλλαγή», «αλλαγή στη συχνότητα», «αλλαγή στην ένταση» ή «ανάκτηση περιόδου».
Οι 2 ομάδες KD είχαν περισσότερες αναφερόμενες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο σε σύγκριση με την LFD. Οι γυναίκες που ανέφεραν αλλαγές είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Το 85% των γυναικών στην KD ανέφεραν αλλαγές στη συχνότητα ή την ένταση του κύκλου, ενώ καμία συμμετέχουσα στην LFD δεν ανέφερε αλλαγές.
Οι 6 συμμετέχουσες της ομάδας KD ανέκτησαν την έμμηνο ρύση μετά από μακρά περίοδο χωρίς εμμηνορρυσία, ειδικά μεταξύ εκείνων που δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά.
Οι γυναίκες στην ομάδα KD ανέφεραν αλλαγές στην έμμηνο ρύση, ενώ εκείνες στην LFD όχι, υποδηλώνοντας μια μοναδική επίδραση της KD στη φυσιολογία της εμμήνου ρύσεως, πιθανώς λόγω της κέτωσης. Η κετογονική δίαιτα φαίνεται να επηρεάζει την έμμηνο ρύση, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, με μοναδικό τρόπο.
Τόσο η KD, όσο και η LFD οδήγησαν σημαντικές μειώσεις σε βάρος, ΔΜΣ, σωματικό λίπος, επίπεδα ινσουλίνης και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σημειώνεται ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της διατροφής στις ορμόνες και στο μεταβολισμό των γυναικών. Αυτές οι μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε καταστάσεις ανθεκτικές στην ινσουλίνη, όπως το PCOS, για να προσδιοριστεί πώς η διατροφή και οι κετόνες μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία και την αναπαραγωγική υγεία.
Tags: Γονιμότητα, κετογονική δίαιτα, υπογονιμότητα