ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση ζάχαρης τα πρώτα 2 χρόνια των παιδιών συνδέεται με προβλήματα στην ενήλικη ζωή

06 Νοεμβρίου 2024, 09:00

images

Οι παιδίατροι το λένε εδώ και δεκαετίες: Τα βρέφη μέχρι 2 ετών δεν πρέπει να δοκιμάσουν καν ζάχαρη. Ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει αυτό αργότερα διαβήτη τύπου 2 κατά 35%, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ειδικότερα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας από ενός είδους «φυσικό πείραμα». Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τη διανομή με δελτίο της ζάχαρης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η εφαρμογή αυτού του μέτρου έληξε το Σεπτέμβριο του 1953. Εντόπισαν 38.155 άτομα με δεδομένα υγείας στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου που συνελήφθησαν όσο ίσχυε η διανομή φαγητού με δελτίο και 22.028 συνελήφθησαν αμέσως μετά τη λήξη εφαρμογής του μέτρου.

Η προστασία από τη μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη, αντιπροσώπευε περίπου το 1/3 της μείωσης του κινδύνου, υπολόγισαν οι ερευνητές. Η βαθμολόγηση συνδέθηκε επίσης με την καθυστερημένη έναρξη της νόσου μεταξύ των ατόμων που συνέχισαν να έχουν διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν και άλλα τρόφιμα διανέμονταν επίσης με τη συμπλήρωση δελτίου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι πραγματικά δεν άλλαξαν δραστικά την κατανάλωση τροφής και θρεπτικών συστατικών εκτός από τη ζάχαρη, είπαν οι ερευνητές. Κατά τη διάρκεια της διατροφής με δελτίο, οι άνθρωποι έτρωγαν περίπου 41 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως, αλλά η ποσότητα αυξήθηκε απότομα μόλις η ζάχαρη έγινε διαθέσιμη και οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε 80 γραμμάρια ημερησίως. 

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η στοματική υγεία των παιδιών χειροτέρευε μετά την άρση του μέτρου και ότι η πρώιμη έκθεση , συνδέθηκε με μια ισόβια γλυκύτητα: Η υψηλότερη κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μεταξύ των ατόμων που συνελήφθηκαν μετά το τέλος της μοιρασιάς τροφίμων με δελτίο, παρέμεινε καθώς οι άνθρωποι έφτασαν τα 60 τους.

«Η μελέτη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της προστιθέμενης ζάχαρης στην υγεία αποτελεί πρόκληση», δήλωσε σε  δελτίο τύπου η συγγραφέας της μελέτης Tadeja Gracner, PhD, MSc, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια Dornsife.

Σχετικά Άρθρα