Η κατάλληλη διατροφή μάς γλυτώνει από το εγκεφαλικό επεισόδιο
21 Δεκεμβρίου 2020, 10:00
Τα επίπεδα μικρών μορίων που ονομάζονται μεταβολίτες μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ που δημοσιεύθηκε στο Neurology.
Οι μεταβολίτες είναι χημικές ενώσεις με μικρό μοριακό βάρος που προέρχονται από την πέψη τροφίμων. Μπορεί να προκαλέσουν χημικές διεργασίες εντός του οργανισμού καθώς και να ευνοήσουν την αναπτυξη μικροβίων. Ανάλυση παλαιότερων ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα δέκα μεταβολιτών συσχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται λιπίδια, λιπαρά οξέα, αμινοξέα και υδατάνθρακες. Τα επίπεδα των μεταβολιτών μεταβάλλονται εξαιτίας παραγόντων όπως οι ασθένειες, γενετικοί παράγοντες ή περιβαλλοντικοί και αποτελούν ένδειξη της συνολικής υγείας σημειώνουν οι ερευνητές.
«Με το εγκεφαλικό επεισόδιο να αποτελεί κύρια αιτία θανάτου και μακροπρόθεσμης αναπηρίας παγκοσμίως οι ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους εντοπισμού των ασθενών υψηλού κινδύνου, να καθορίσουν τα αίτια του εγκεφαλικού επεισοδίου και να αναπτύξουν στρατηγικές πρόληψης» εξηγεί η ερευνήτρια Δρ Dina Vojinovic. Η ίδια επισημαίνει ότι για τη δική τους ανάλυση εξέτασαν μια μεγάλη σειρά μεταβολιτών προκειμένου να κατανοήσουν τις μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν και να οδηγήσουν σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι Ολλανδοί ερευνητές αξιολόγησαν επτά μελέτες με σύνολο 39.000 ατόμων. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης – από δυο έως δέκα χρόνια – σχεδόν 1.800 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Εντόπισαν δέκα μεταβολίτες που σχετίζονταν με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εκ των οποίων το απαραίτητο αμινοξύ ιστιδίνη σχετιζόταν εντονότερα με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η ιστιδίνη μετατρέπεται σε ισταμίνη που έχει φανεί ότι παίζει ρόλο στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και έχει φανεί σε μελέτες ότι μειώνει την πίεση του αίματος και τη φλεγμονή. Επομένως δεν τους εξέπληξε το εύρημα.
Για κάθε μονάδα αύξησης στα επίπεδα ιστιδίνης οι ερευνητές βρήκαν μείωση κατά 10% του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Σημειώνεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει την ιστιδίνη από πρωτεϊνούχες τροφές ζωικής και φυτικής προέλευσης (π.χ. πουλερικά, βόειο κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, όσπρια, κινόα, ρύζι)
Επιπρόσθετα επιβεβαίωσαν και αυτοί ότι η καλή χοληστερόλη (HDL) σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κακή χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια με αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παρατήρησαν επίσης ότι ο μεταβολίτης πυροσταφυλικό οξύ που παράγεται κατά τη διάσπαση σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα για κάθε αύξηση του πυροσταφυλικού οξέος, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 13%. Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι το πυροσταφυλικό οξύ έχει διπλό ρόλο μιας και σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής, αλλά και με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Γι’ αυτό και σκοπεύουν να διεξάγουν και άλλες έρευνες.