ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και το αδυνάτισμα

20 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Το μικροβίωμα του εντέρου, είναι μια πολύπλοκη κοινότητα μικροοργανισμών στο πεπτικό μας σύστημα, που επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας μας, από την πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, έως τις μεταβολικές διεργασίες και το σωματικό βάρος.

Δεδομένου πως η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύνθεσης και της ποικιλομορφίας των μικροοργανισμών του εντέρου, καθίσταται όλο και πιο επιτακτικό να κατανοήσουμε πώς οι διατροφικές μας επιλογές, επηρεάζουν το οικοσύστημα του εντέρου μας.

Οι δυτικοί πολιτισμοί υιοθετούν όλο και περισσότερο δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δυνητικά καθοδηγούμενες από έναν αυξανόμενο όγκο έρευνας που υποστηρίζει διατροφικά προγράμματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τη διαχείριση βάρους.

Αυτή η τάση οδήγησε τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο, να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της πρωτεϊνικής δίαιτας στην ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου σε μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια. Η περίληψη της μελέτης παρουσιάστηκε στο ASM Microbe 2024, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, στην Ατλάντα.

Κατά τη μελέτη, διερευνήθηκε επίσης το πώς η πρωτεΐνη που δημιουργείται από τα βακτήρια του εντέρου στο κόλον, μπορεί να παράγει, τόσο ωφέλιμους μεταβολίτες, όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όσο και επιβλαβείς, όπως αμμωνία και σουλφίδια, που σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάβαση από μια δίαιτα με υδατάνθρακες σε διάφορες δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες σε ποντίκια, οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους, μειωμένο σωματικό λίπος και γρήγορες αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Ο Samson Adejumo, υποψήφιος διδάκτορας στη βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους, αλλά οι συγγραφείς την προετοιμάζουν για δημοσίευση.

Σχετικά Άρθρα