Η διατροφή καθορίζει εν μέρει και την εμφάνισή μας
02 Φεβρουαρίου 2025, 09:00
Η Michelle Spear, καθηγήτρια Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ σε άρθρο της στο The Conversation εξηγεί πώς κάποιες ουσίες, όπως τα καροτενοειδή, μπορούν να επιδράσουν στο δέρμα μας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης που μπορεί να έχει η κατανάλωση συγκεκριμένων ουσιών στο δέρμα προέρχεται από την περίπτωση ενός 84χρονου άνδρα από το Χονγκ Κονγκ. Όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο για να εξετάσουν τον προστάτη του, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το δέρμα του είχε μία ασημί απόχρωση. Η αιτία ήταν η συσσώρευση αποθεμάτων αργύρου στους ιστούς του.
Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως αργυρία, συμβαίνει όταν ιόντα αργύρου κυκλοφορούν στο αίμα και αποθηκεύονται στην επιδερμίδα. Το σώμα αδυνατεί να απομακρύνει το ασήμι από εκεί, προκαλώντας αλλαγές που είναι συχνά μη αναστρέψιμες.
Οι τροφές με έντονα χρώματα, όπως πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος. Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας καροτενοειδών, φυσικών χρωστικών που βρίσκονται στα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τις κολοκύθες.
Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτές χρωστικές που απορροφώνται στο λεπτό έντερο και αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του υποδόριου στρώματος του δέρματος. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να δώσει στο δέρμα μια χρυσαφένια ή πορτοκαλί απόχρωση, ειδικά σε σημεία με παχύτερη επιδερμίδα, όπως οι παλάμες και τα πέλματα.
Η πιο γνωστή χρωστική αυτής της κατηγορίας είναι η β-καροτίνη. Αν και ένα μέρος της μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, οι υπερβολικές ποσότητες αποθηκεύονται ως χρωστική, δίνοντας μια χαρακτηριστική πορτοκαλί απόχρωση στο δέρμα.
Η β-καροτίνη, λόγω της μοριακής της δομής, απορροφά το μπλε φως και αντανακλά το πορτοκαλί, δημιουργώντας αυτή την οπτική επίδραση. Άλλες καροτενοειδείς χρωστικές, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα πράσινα λαχανικά, έχουν λιγότερο έντονη επίδραση στο δέρμα.