Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση
19 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων άνοιας που διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2060, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο περιπτώσεων ετησίως. Διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Νέα μελέτη μάλιστα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, όσοι τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας, και ιδίως επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λίγο έως καθόλου κόκκινο κρέας.
Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και τον κίνδυνο άνοιας, τα οποία παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο του 2024 στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στη Φιλαδέλφεια. Τα τελευταία αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Neurology.
«Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, που και τα δύο συνδέονται με μειωμένη υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Dong Wang, MD, ScD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και Ερευνήτρια στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Χάρβαρντ, δήλωσε σε δήλωση Τύπου.
Σύμφωνα με το Healthline, η υποκειμενική γνωστική έκπτωση σημαίνει ότι ένα άτομο υποστηρίζει πως έχει προβλήματα μνήμης ή σκέψης προτού εμφανίσει οποιαδήποτε μορφή έκδηλης έκπτωσης και προβεί σε εξετάσεις. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 43.000 άτομα στην ομάδα με μέση ηλικία τα 78 έτη. Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου, την ηλικία και το φύλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι έτρωγαν κατά μέσο όρο 0,25 μερίδες ή περισσότερες επεξεργασμένο κόκκινο κρέας κάθε μέρα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο υποκειμενικής γνωστικής έκπτωσης σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες από 0,10 μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα. Για να μετρήσουν την αντικειμενική γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές στρατολόγησαν λίγο περισσότερα από 17.000 μέλη της ομάδας για να κάνουν τεστ μνήμης και σκέψης 4 φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτής της ομάδας ήταν 74 ετών και οι συμμετέχοντες ήταν όλες γυναίκες.
Οι αντικειμενικές γνωστικές λειτουργίες αναφέρονται στο πόσο καλά ο εγκέφαλος μπορεί να λύσει προβλήματα, να θυμάται και να σκέφτεται. Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το φύλο και η ηλικία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου σε ό,τι αφορά τη συνολική γνωστική ικανότητα κατά 1,61 χρόνια ανά επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος καθημερινά, ενώ, για κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, η περιοχή της λεκτικής μνήμης γερνούσε κατά 1,69 χρόνια. Σημειώνεται πως η λεκτική μνήμη αναφέρεται στη μνήμη των λέξεων και της γλώσσας.
«Η μελέτη μας κατέληξε στο ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, αλλά τα καλά νέα είναι ότι διαπιστώθηκε επίσης ότι η αντικατάστασή του με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως ξηρούς καρπούς, ψάρια και πουλερικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου», δήλωσε ο Wang.