ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ανθυγιεινή διατροφή επιταχύνει τη βιολογική γήρανση ακόμη και σε νεαρούς ενήλικες

08 Φεβρουαρίου 2025, 08:00

images

Η χρονολογική ηλικία είναι αυτή που γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς — είναι ο αριθμός των ετών από τότε που γεννηθήκαμε. Η βιολογική ηλικία, ωστόσο, μάς δείχνει το πόσο καλά γερνάμε. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τόσο η επιτάχυνση όσο και ο ρυθμός της βιολογικής γήρανσης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων υγείας και της θνησιμότητας.

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 826 νεαροί ενήλικες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε γρήγορο φαγητό, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και σόδα, αλλά χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να συνδέονται με ταχύτερη βιολογική γήρανση. Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά και λίγο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και αναψυκτικά μπορεί να σχετίζονται με πιο αργή βιολογική γήρανση, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει τη διατροφή και τους επιγενετικούς δείκτες της βιολογικής ηλικίας, αλλά, μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι έχουν επικεντρωθεί σε μεσήλικες ή μεγαλύτερους ενήλικες.

Αντίθετα, η τελευταία έρευνα επικεντρώνεται σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 21–25 ετών – μια σημαντική ηλικιακή ομάδα. Οι χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η παχυσαρκία, χρειάζονται συχνά δεκαετίες για να αναπτυχθούν, ξεκινώντας από τη νεαρή ενήλικη ζωή.

Οι συγγραφείς γράφουν ότι η ποιότητα της διατροφής γενικά μειώνεται καθώς οι άνθρωποι περνούν από την εφηβεία στη νεαρή ενήλικη ζωή. «Είναι σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας από νεαρή ηλικία πριν εμφανιστούν κλινικά σημάδια ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», εξηγούν.

Συνολικά, οι συγγραφείς εξηγούν τα ευρήματά τους ως εξής: «Γενικά, οι δίαιτες που έδιναν έμφαση στη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στη χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος, γρήγορου φαγητού και ποτών με ζάχαρη συνδέθηκαν με πιο αργή βιολογική γήρανση».

Από την άλλη πλευρά, «οι δίαιτες χαμηλές σε φρούτα και λαχανικά και πλούσιες σε κρέας, γρήγορο φαγητό και ποτά με ζάχαρη συνδέθηκαν με ταχύτερη βιολογική γήρανση».

Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διατροφών στην υγεία δεν φαίνονται ασυνήθιστες, φαίνεται να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αυξημένη βιολογική γήρανση ήταν ήδη μετρήσιμη σε άτομα στα πρώτα 20 τους χρόνια.

Σε πρόσθετες αναλύσεις, οι επιστήμονες πρόσθεσαν περισσότερες μεταβλητές, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η συνολική ενεργειακή πρόσληψη, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η πρόσληψη αλκοόλ και το κάπνισμα.

Μόλις τέθηκαν σε ισχύ αυτοί οι παράγοντες, η σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και της βιολογικής γήρανσης ήταν λιγότερο σαφής. Αυτό υποδηλώνει ότι η τακτική άσκηση, για παράδειγμα, μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει μια λιγότερο ισορροπημένη διατροφή.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Nutrition, παρέχει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ επιγενετικής και διατροφής. Ωστόσο, επισημαίνεται πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα.


Σχετικά Άρθρα