Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
13 Φεβρουαρίου 2024, 16:00
Oμάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η διατροφή με φυτικά προϊόντα και υψηλή περιεκτικότητα σε σόγια, βοηθάει στη μείωση των εξάψεων στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έως και κατά 88%. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες βάζουν τη σόγια στο "κάδρο" των φυσικών τρόπων αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, στο παγκόσμιο εμπόριο κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής με φυτοοιστρογόνα από σόγια και κρέμες που περιέχουν εκχύλισμα του φυτού αυτού.
«Δεν έχουμε εντοπίσει ακριβώς γιατί αυτή η διατροφή είναι ωφέλιμη, αλλά γνωρίζουμε ότι επιδρούν 3 πράγματα: Η αποφυγή ζωικών προϊόντων, η μείωση του λίπους και η προσθήκη στη διατροφή μας της ίδιας της σόγιας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε περιοχές όπως η Ιαπωνία, που ακολουθεί ένα διατροφικό πρότυπο με βάση τα φυτικά προϊόντα, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσιο σε σόγια, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Neal Barnard, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington.
Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα μελέτησε 84 γυναίκες στην εμμηνόπαυση και ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν επεισόδια εξάψεων δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα ενώ οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Την ομάδα παρέμβασης, που ακολούθησε χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κατανάλωνε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένους σπόρους σόγιας καθημερινά και την ομάδα ελέγχου, που δεν έκανε διατροφικές αλλαγές.
Η μελέτη διήρκεσε συνολικά 12 εβδομάδες και μετά το πέρας της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εξάψεις μέτριας έως υψηλής έντασης, μειώθηκαν κατά 88% στις γυναίκες που ακολούθησαν τη χορτοφαγική διατροφή, ενώ παράλληλα οι ίδιες έχασαν κατά μέσο όρο 8 κιλά. Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου ίδιοι με τα ποσοστά επιτυχίας της ορμονοθεραπείας (70%-90%), με τη διαφορά ότι οι διατροφικές αλλαγές αποτελούν μια πολύ πιο απλή, αλλά και ακίνδυνη παρέμβαση, αφού ενέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ιατρικών επιπλοκών.
Με στόχο να αποκλείσουν την επίδραση των εποχιακών διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στην αποτελεσματικότητα της διατροφής, η έρευνα διεξήχθη σε δύο διαφορετικές περιόδους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη κατά τη διάρκεια της άνοιξης, είχαν συγκρίσιμα οφέλη με όσες συμμετείχαν το φθινόπωρο.
Ο Δρ Barnard και οι συνεργάτες του συμφωνούν ότι τα αποτελέσματά τους όχι μόνο υποστηρίζουν το ρόλο της διατροφής και του τρόπου ζωής στην ανακούφιση των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και στην αντιμετώπιση άλλων επιπλοκών, όπως η πρόσληψη βάρους και οι επιπτώσεις χρόνιων ασθενειών. «Η μελέτη καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των διατροφικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Παράλληλα, οι ίδιες παρεμβάσεις κάμπτουν τις ανησυχίες για τους κινδύνους υγείας που εγκυμονεί η εμμηνόπαυση, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού, αλλά και τα προβλήματα μνήμης», καταλήγει ο Δρ Barnard.