ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρέσκα τρόφιμα χωρίς επεξεργασία για καλύτερη έκβαση της ψωρίασης

27 Ιανουαρίου 2025, 16:00

images

Mελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο τελευταίο JAMA Dermatology αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης, της χρόνιας αυτοάνοσης δερματικής πάθησης που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. 

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και σάκχαρα ενώ περιέχουν χημικά πρόσθετα για να γίνουν πιο νόστιμα, συμπεριλαμβανομένων χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, αρωμάτων και σταθεροποιητών. Τέτοια τρόφιμα είναι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα σακχαρούχα δημητριακά, τα έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς θέρμανση προϊόντα και τα αλλαντικά.

Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, διάφοροι καρκίνοι, καρδιαγγειακές παθήσεις και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ Emilie Sbidian, Γαλλίδα δερματολόγο στο Νοσοκομείο Henri-Mondor στο Créteil, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 18.500 ατόμων, εκ των οποίων 1.825 είχαν ψωρίαση, ενώ 802 από αυτά ταξινομήθηκαν ως «ενεργές» περιπτώσεις.

Από τους συμμετέχοντες ζήτησαν να αναφέρουν πόσα γραμμάρια υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καταναλώνουν καθημερινά. Τα αποτελέσματα σόκαραν: Τα άτομα με ενεργή ψωρίαση ήταν 36% πιο πιθανό να καταναλώνουν τις υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Το αποτέλεσμα ήταν, τα ευρήματα αυτά να ενισχύουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία. Για τα άτομα με ψωρίαση, οι διατροφικές επιλογές μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση της πάθησης. 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μελέτη δείχνει τα πιθανά οφέλη της μείωσης της πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της υιοθέτησης μίας διατροφής πλούσιας σε φρέσκα τρόφιμα.

Σχετικά Άρθρα