ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένωση που βρίσκεται στις ελιές βοηθά στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη

08 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Από το 2022, 1 στους 8 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με παχυσαρκία. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

«Έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ότι η παχυσαρκία είναι ένας κορυφαίος παθογόνος παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και είναι επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο για τον αποτελεσματικό μεταβολικό έλεγχο σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2», εξηγεί ο Dongmin Liu, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, Τροφίμων και Άσκησης στο Virginia Tech.

«Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας, έχουν προφανώς πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στον αυξανόμενο επιπολασμό της παχυσαρκίας και η διαθέσιμη φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία και τον διαβήτη, μπορεί να μην είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, να είναι δύσκολο να διατηρηθεί η απώλεια βάρους, [να είναι] δαπανηρή ή να ενέχει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την ασφάλεια.»

«Επιπλέον, οι υπάρχουσες θεραπείες για την παχυσαρκία και το διαβήτη, μπορεί να μην λειτουργούν για όλους», συνέχισε ο Liu. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη νέων, φθηνότερων θεραπειών, ιδιαίτερα η χρήση φυσικών προϊόντων, είτε ως πρωτογενής, είτε ως δευτερεύουσα επικουρική θεραπεία, μπορεί να προσφέρει περισσότερες επιλογές και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών.

Ο Liu είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης σε ποντίκια που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο NUTRITION 2024, την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, υποδηλώνοντας ότι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στις ελιές και το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση της απώλειας βάρους.

Όταν σε παχύσαρκα ποντίκια με διαβήτη δόθηκε μια δόση ελαϊκού οξέος από το στόμα, οι επιστήμονες ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική μεταβολική τους υγεία σε σύγκριση με τα παχύσαρκα ποντίκια ελέγχου.

Μετά από 4-5 εβδομάδες λήψης ελαϊκού οξέος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα ποντίκια με διαβήτη, παρουσίασαν μείωση της παχυσαρκίας κατά 10,7%.

Ο Liu δήλωσε: «Το εύρημα ότι το ελαϊκό οξύ βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σημείο που έγιναν παρόμοια με αυτά των υγιών αδύναμων ποντικών, δείχνει ότι είναι μια αποτελεσματική ένωση για την αποκατάσταση των βασικών ελαττωμάτων που οδηγούν σε εμφανή διαβήτη», διευκρίνισε. «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το ελαϊκό οξύ, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί ως θεραπεία για ανθρώπους με παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. 

Εάν λειτουργεί παρόμοια στους ανθρώπους, θα μπορούσε να προσφέρει ένα νέο, φυσικό τρόπο διαχείρισης αυτών των συνθηκών. Τα επόμενα βήματά μας για αυτήν την έρευνα, είναι να αποκαλύψουμε πώς αυτή η ένωση είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς και την παχυσαρκία».

Σχετικά Άρθρα