Έλαιο σουσαμιού: Μεγάλα τα οφέλη για την καρδιά μας
01 Οκτωβρίου 2019, 08:00
Το έλαιο του σουσαμιού θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν τα κυττάρων και τις αρτηρίες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (πάθηση που είναι ευρύτερα γνωστή ως «αθηροσκλήρωση»).
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature’s Scientific Reports αναφέρεται ότι, κατόπιν χορήγησης εκχυλίσματος σουσαμιού σε πειραματόζωα, αυτά δημιούργησαν σημαντικά λιγότερη πλάκα στις αρτηρίες, παρότι εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λίπος.
Αυτό θεωρήθηκε αξιοσημείωτο καθώς, όπως αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν απλά στη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.
Στη συγκεκριμένη μελέτη χορηγήθηκε πρώτα εκχύλισμα σουσαμιού για 30 ημέρες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, η χορήγηση διακόπηκε και τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λίπος για άλλες 30 μέρες.
Όσα από αυτά κατανάλωσαν έλαιο σουσαμιού παρουσίασαν 60%-80% μικρότερο κίνδυνο δημιουργίας καρδιακής ασθένειας καθώς, παράλληλα, μειώθηκε η χοληστερόλη αλλά και η χρόνια φλεγμονή. Στη συζήτηση σχετικά με τη μελέτη αναφέρθηκε ότι πιθανώς το αποτέλεσμα οφείλεται και σε υδατοδιαλυτά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχονται στο σουσάμι αλλά και στο ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι.
Το εύρημα της εν λόγω μελέτης υπογραμμίζει τη σημασία της προσθήκης τροφίμων όπως το σουσάμι, στην καθημερινή διατροφή. Μάλιστα, η κατανάλωσή του γίνεται πολύ πιο εύκολη στη μορφή του ταχινιού, που κυκλοφορεί στην αγορά σε διάφορες γεύσεις! Μια μικρή κουταλιά σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης για πρωινό ή δεκατιανό, μπορεί, εκτός από απόλαυση, να προσφέρει υγεία και ευεξία!
ΠΗΓΗ: Γιάννη Χρύσος, κλινικός διαιτολόγος -διατροφολόγος