Δώδεκα τροφές για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία
05 Δεκεμβρίου 2019, 05:05
Η τροφή είναι το "καύσιμο" του οργανισμού που επιτρέπει σε όλα τα όργανα να λειτουργούν σωστά και στον άνθρωπο να κινείται, να έχει δυνάμεις και να σκέφτεται. Αυτό το τελευταίο μάλιστα είναι άμεσα εξαρτώμενο από συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία αξίζει να γνωρίζουμε!
Τα πρώτα στην λίστα με τα πιο θρεπτικά για τον εγκέφαλο συστατικά είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα που μπορούμε να πάρουμε από τη διατροφή με λιπαρά ψάρια. Οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί είναι μερικά από αυτά αλλά για όσους δεν μπορούν να βρουν εύκολα ψάρια ή δεν τους αρέσουν, υπάρχουν πια πολλά σκευάσματα - συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν Ω3.
Δεύτερα αλλά όχι λιγότερο σημαντικά στην λίστα με τα πολύτιμα για τον εγκέφαλο τρόφιμα είναι η αγαπημένη πολλών μαύρη σοκολάτα. Προσοχή. Όχι η γάλακτος, όχι η λευκή, όχι αυτή που έχει μέσα ένα σωρό πρόσθετα συστατικά και κρέμες, αλλά η απλή, υψηλή σε περιεκτικότητα κακάου (ίση ή άνω του 75%). Σε μεγάλη μελέτη που διεξήχθη το 2018, αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο καθώς βοηθούν στη διατήρηση της καλής μνήμης.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα κάθε είδους μούρα. Τα βατόμουρα, τα κόκκινα μούρα και όλα τα υπόλοιπα που βρίσκει κανείς στις αγορές του κόσμου, έχουν συστατικά που βοηθούν στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους, επιβραδύνουν την άνοια και μειώνουν τις φλεγμονές.
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί και κάποιοι σπόροι είναι η τέταρτη κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να παραλείπουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μάλιστα όπως απέδειξε μελέτη του 2014, η βιταμίνη Ε που περιέχουν, συντελεί στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάϊμερ.
Τα είδη ολικής αλέσεως έρχονται αμέσως μετά. Τι αναποφλοίωτο ρύζι, το αλεύρι ολικής άλεσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσιες πηγές βιταμινών -και Ε- που συντελούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.
Ακολουθούν:
Ο καφές, το αβοκάντο,τα φιστίκια, τα αβγά, το μπρόκολο, η σόγια και τα προϊόντα της και το τσίντζερ.
ΠΗΓΗ
Journal of Alzheimer's Disease