"Δεν τρώμε πριν κολυμπήσουμε": Υπάρχουν εξαιρέσεις στη σύσταση
11 Αυγούστου 2020, 09:00
Πολλές μαμάδες υπερβάλλουν αποτρέποντας τα παιδιά τους από το να βάλουν έστω και τα πόδια τους στην θάλασσα πριν περάσουν 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Αυτό βέβαια είναι υπερβολικό καθώς η απαγόρευση της κολύμβησης με γεμάτο το στομάχι γίνεται για να μην καταπονηθεί κάποιος από την κολύμβηση και να μην πάθει εισρόφηση από αναγωγή γαστρικού περιεχομένου (δηλαδή να μην ανέβει από το στομάχι υγρό και τροφή και περάσει στον πνεύμονα )ή να μην λιποθυμήουμε από καταπόνηση της καρδιάς. Το απλό ...βρέξιμο δεν έχει καμία σχέση με αυτό!
Από την άλλη πλευρά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι μπορούμε να έχουμε φάει πριν από την επίσκεψη στην πισίνα ή την θάλασσα και πόση ώρα πριν ξεκινήσουμε "απλωτές" και "βουτιές".
Καταρχάς ένα πλούσιο πρωινό με αυγά και άλλα εδέσματα πρέπει να νοείται ως κανονικό γεύμα. Αν το καταναλώσουμε στις 9 το πρωί, τότε πρέπει να πάμε για κολύμβηση στις 12 το μεσημέρι. Αν όμως το πρωινό μας αποτελείται από λίγα δημητριακά με γάλα κι ένα χυμό, τότε μπορούμε να μειώσουμε στο ήμισυ τον χρόνο αναμονής για την κολύμβηση και να πάμε 1,5 ώρα μετά εφόσον βέβαια νιώθουμε ότι έχουμε χωνέψει.
Ανεξαρτήτως ώρας, όταν πεινάμε, 1-2 φρυγανιές ή 2 κουλουράκια ή ένα φρούτο μπορούν να έχουν καταναλωθεί ακόμα και μισή ώρα πριν από την κολύμβηση αν κάποιος πεινάει πολύ και νιώθει αδύναμος και χωρίς ενέργεια.
Επίσης, "ζημιά" μπορούν να κάνουν και τα υγρά όπως είναι το αλκοόλ και ο καφές σε μεγάλες ποσότητες ή με βαριά σιρόπια και σαντιγί που ενδέχεται για διαφορετικούς λόγους να δημιουργήσουν αστάθεια και ζάλη. Αν κάποιος νιώσει κάτι τέτοιο, πρέπει να επιστρέψει αμέσως στα ρηχά και να ειδοποιήσει για την κατάστασή του όποιον βρίσκεται γύρω του.
Σε κάθε περίπτωση, αν καθώς κολυμπάτε αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα και τάση προς εμετό, βγείτε αμέσως στην ακτή, αφού υπάρχει πιθανότητα η ζάλη να εξελιχθεί σε λιποθυμία και αν συμβεί αυτό μέσα στο νερό, είναι άκρως επικίνδυνο, όπως προαναφέρθηκε.
ΠΗΓΗ
ECDC
Tags: Κολύμβηση