Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Όσα αξίζει να γνωρίζουμε
04 Αυγούστου 2023, 09:00
Ο όρος "σύμπλεγμα βιταμινών Β" αναφέρεται σε συνδυασμό 8 βιταμινών: Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, φυλλικό οξύ (Β9), Β12 και βιοτίνη. Αυτές οι βιταμίνες δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα μας και άρα η επάρκειά τους στον οργανισμό μας, εξαρτάται από τη διατροφή που κάνουμε.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του αισθήματος κόπωσης και την τόνωση της ψυχικής διάθεσης. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι βιταμίνες Β μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής μας απόδοσης.
Ειδικά η βιταμίνη Β12, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη την οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει, η οποία εμπλέκεται στο μεταβολισμό των κυττάρων, εξ ού και θεωρείται από τις πιο απαραίτητες. Ωστόσο καταστρέφεται όπως και όλες οι υπόλοιπες του συμπλέγματος αν καταναλώνουμε πολύ καφέ, αλκοόλ ή καπνίζουμε. Αντιθέτως, βρίσκεται σε επάρκεια αν καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση αρκετό κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά και γαλακτοκομικά.
Για τη βιταμίνη Β12 γνωρίζουμε ότι αντιδρά με το φυλλικό οξύ (Β9) στη σύνθεση του DNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων και στη διατήρηση της καλής μορφολογίας των νευρικών κυττάρων. Την χρησιμοποιούν μάλιστα σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
Οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι:
Β1 – Θειαμίνη
Παίζει ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό, βοηθώντας στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια.
Β2 – Ριβοφλαβίνη
Βοηθά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό.
B3 – Νιασίνη
Έχει συμβολή στο μεταβολισμό και την παραγωγή και επιδιόρθωση του DNA.
B5 – Παντοθενικό Οξύ
Βοηθά το σώμα να λαμβάνει ενέργεια από την τροφή και συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών και χοληστερόλης.
Β6 – Πυριδοξίνη
Η πυριδοξίνη είναι σημαντική για το μεταβολισμό των αμινοξέων, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών.
Β7 – Βιοτίνη
Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών και ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων.
Tags: Βιταμίνες, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6