ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το πιο ασυνήθιστο παγωτό στον κόσμο

19 Αυγούστου 2024, 18:00

images

Το παγωτό από γάλα φοράδας είναι ωφέλιμο για το έντερο και πιο κατάλληλο για την παρασκευή παγωτού, αναφέρουν τώρα κάποιοι ερευνητές, Μάλιστα, όπως τονίζουν, λαοί στην Κεντρική Ασία γνωρίζουν εδώ και αιώνες τα οφέλη του γάλακτος φοράδας, για το οποίο ερευνητές από την Πολωνία είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ειδικά στην παρασκευή παγωτού.

Παρασκευάζοντας τέσσερις τύπους παγωτού, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Δυτικής Πομερανίας στο Στσέτσιν βρήκαν ότι τα εκείνα που περιείχαν το γάλα φοράδας που είχε υποστεί ζύμωση, λειτουργούσαν ως καλή πηγή προβιοτικών με προστατευτικές ιδιότητες, αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο. Κατά τη χώνεψή του, απορροφώνται οι πρωτεΐνες του, που έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται μάλιστα στο PLoS ONE.

Το γάλα φοράδας παστεριώθηκε πρώτα στους 65°C για μισή ώρα -θερμοκρασία παρόμοια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος- πριν παρασκευαστούν 60 δείγματα παγωτού. Το πρώτο παγωτό που δοκίμασαν περιείχε βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, το δεύτερο βακτήρια γιαουρτιού μαζί με το προβιοτικό ινουλίνη, το τρίτο το βακτήριο Lacticaseibacillus rhamnosus, και το τέταρτο το βακτήριο Lactiplantibacillus.

Τα τέσσερα παγωτού αξιολογήθηκαν ως μαλακά, κρεμώδη, με ευχάριστη γεύση. «Το γάλα φοράδας είναι ένα πρόσφορο για τα προβιοτικά. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, η οποία αποτελεί ευνοεί τα προβιοτικά βακτήρια» δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν πως, αν και η βιβλιογραφία για το παγωτό από γάλα φοράδας είναι περιορισμένη, θα μπορούσε να θεωρηθεί βιώσιμο υλικό για την παραγωγή γιαουρτιού και παγωτού με προβιοτικά.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα φοράδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φυματίωσης, γαστρικών ελκών και και χρόνιας ηπατίτιδας. Ειδικά δε για τις αλλεργίες, που εμφανίζουν αυξανόμενες τάσεις παγκοσμίως, το γάλα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική για άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα αγελάδας.


Σχετικά Άρθρα