Απαραίτητη η καλύτερη διατροφή μετά τα 50
22 Ιουλίου 2020, 10:00
Με την πάροδο των ετών, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει με τον ίδιο ρυθμό θρεπτικά συστατικά και το αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές μας συνήθειες.
"Το σώμα αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στη διατροφή μας", λένε ειδική από την Mayo Clinic. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες άνω των 50, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι απαραίτητη για την αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.
Ο Jason Ewoldt διαιτολόγος του κέντρου υγιεινής ζωής της Mayo συνιστά σε γυναίκες μετά τα 50 να στοχεύσουν σε συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές...
Και το πρώτο είναι το ασβέστιο για την οστική υγεία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.
«Απορροφάμε λιγότερο ασβέστιο καθώς μεγαλώνουμε, ενώ η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το ασβέστιο των τροφών επίσης μειώνεται με την πάροδο των χρόνων» επισημαίνει ο Αμερικανός διαιτολόγος. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα – γάλα, γιαούρτι, τυρί – και σε γενικές γραμμές η καθημερινή κατανάλωση τους εξασφαλίζει το απαιτούμενο ασβέστιο στον οργανισμό. Βάσει διεθνών οδηγιών οι ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου και 1000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση.
Πρωτεΐνες για διατήρηση της μυικής μάζας. Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να καθόμαστε περισσότερο και να γυμναζόμαστε λιγότερο. Πρόκειται για ένα τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυικής μάζας.
Βιταμίνη Β12 για καλύτερη νοητική λειτουργία. «Οι καλύτερες πηγές Β12 είναι τα αυγά, το γάλα, το άπαχο κρέας, τα ψάρια και τα εμπλουτισμένα με Β12 τρόφιμα όπως τα δημητριακά» λέει ο Jason Ewoldt.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανιστεί στο 40%- 80% όσων ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Τα ελαφρώς χαμηλά επίπεδα της Β12 συσχετίζονται με συμπτώματα όπως κόπωση, λήθαργος, κατάθλιψη, κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι και χλωμό δέρμα. Η Β12 είναι σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.
Τέλος οι ειδικοί της Mayo Clinic προτείνουν την κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και την πόση άφθονου νερού καθημερινά.
Tags: Διατροφή