ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Αντιπαθητικά» λαχανικά παιδιών, έχουν διατροφική αξία

17 Οκτωβρίου 2019, 15:13

images

Όποιος μεγαλώνει παιδιά, το γνωρίζει καλά ότι δυσκολεύονται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και προτιμούν να τρέφονται με πατάτες, μακαρόνια και …σοκολάτες.

Ειδικά δε κάποια λαχανικά, τους προκαλούν διατροφική απέχθεια και τα οδηγούν γρήγορα στη γιαγιά που είναι πάντα πρόθυμη να τηγανίσει πατάτες!

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι αδιαμφισβήτητα στην κορυφή της μακράς λίστας με τα «ανεπιθύμητα» για τα παιδιά λαχανικά.

Τυγχάνει όμως και τα δύο να είναι πολύ υγιεινά και πλούσια σε συστατικά που θα ήταν καλύτερα να μην στερούνται τα παιδιά και οι έφηβοι.

Συγκεκριμένα, το κουνουπίδι αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, που προστατεύονται από τα παχιά πράσινα φύλλα τα οποία εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και να σχηματιστεί χλωροφύλλη.

Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους: τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.

Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία. Τελευταία όμως κάποιοι chefs το φτιάχνουν και πουρέ με αποτέλεσμα να μπερδεύουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες με την νοστιμιά και την όψη του.

Το μπρόκολο πάλι είναι πράσινο και δύσκολο να το ταίσουμε στα παιδιά χωρίς να το καταλάβουν αλλά μπορεί εύκολα να κοπεί σε κομμάτια και να ανακατευτεί με άλλα λαχανικά σε ένα ταψάκι σουφλέ.

Ας δούμε αναλυτικά την διατροφική τους αξία:

Θερμίδες: 31 θερμίδες το μπρόκολο – 27 θερμίδες το κουνουπίδι

Πρωτεΐνες: 2,6 γρ. πρωτεΐνες το μπρόκολο – 2,1 γρ. πρωτεΐνες το κουνουπίδι

Υδατάνθρακες: 6 γρ. το μπρόκολο - 5 γρ. το κουνουπίδι

Φυτικές ίνες: 9,6% το μπρόκολο – 8,4% το κουνουπίδι

Ασβέστιο: 4,3% το μπρόκολο – 2,4% το κουνουπίδι

Σίδηρος: 4% το μπρόκολο – 3% το κουνουπίδι

Μαγνήσιο: 4,8% το μπρόκολο – 4% το κουνουπίδι

Φώσφορος: 6% το μπρόκολο – 4,7% το κουνουπίδι

Κάλιο: 8,2% το μπρόκολο – 9% το κουνουπίδι

Ψευδάργυρος: 2,6% το μπρόκολο - 2% το κουνουπίδι

Βιταμίνη C: 135% το μπρόκολο – 87% το κουνουπίδι

Φυλλικό οξύ: 14% το μπρόκολο – 15% το κουνουπίδι

Βιταμίνη Α: 11% το μπρόκολο - 0 το κουνουπίδι

Βιταμίνη Κ: 116% το μπρόκολο – 21% το κουνουπίδι.

ΠΗΓΗ: ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σχετικά Άρθρα