Ακμή: Ποιες «κακές» συνήθειες την επιδεινώνουν
11 Ιουλίου 2019, 13:59
Σήμερα σχεδόν όλα τα περιστατικά με ακμή μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τις εξάρσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο και τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλών να μειώνεται σημαντικά. Καλό είναι ωστόσο μαζί με τις κάθε λογής φαρμακευτικές θεραπείες, να φροντίζουμε ώστε οι συνήθειές μας να μην υπονομεύσουν την προσπάθεια για καθαρό δέρμα. Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, μας συνιστά:
1. Να μην χρησιμοποιούμε βρώμικο κινητό. Το δέρμα στο πρόσωπο παράγει σμήγμα και ιδρώτα που κολλάνε στο κινητό όταν το ακουμπάμε στο αυτί μας. Εάν στη συνέχεια δεν το καθαρίσουμε, στο επόμενο τηλεφώνημα αυτά θα επιστρέψουν στο δέρμα σας μαζί με τα βακτήρια που θα έχουν αναπτυχθεί. Η λύση είναι να μιλάτε στο κινητό με hands-free ή bluetooth.
2. Ακουμπάμε συνεχώς το πρόσωπό σας. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του δέρματος στο οποίο ασκείται επαναλαμβανόμενη πίεση. Αν, λοιπόν, στηρίζουμε το πιγούνι μας με το χέρι μας ή το βάζουμε ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο μας όταν μιλάμε, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν σπρώχνουμε συνέχεια τα μαλλιά μας προς τα πίσω, καθώς μπορεί τα χέρια μας να μεταφέρουν μικρόβια στο πρόσωπό μας.
3. Φοράμε βρώμικα γυαλιά. Τα γυαλιά αποτελούν πρόσθετη ευκαιρία για σπυράκια στη μύτη, αν δεν τα καθαρίζουμε καθημερινά. Και αυτό επειδή διευκολύνουν την συσσώρευση σμήγματος, νεκρών κυττάρων και βρωμιάς στο δέρμα, και αποφράσσουν τους πόρους του στα σημεία της μύτης όπου ακουμπούν. Για να αποφύγουμε αυτό τον κίνδυνο, ρωτάμε τον οπτικό μας τι είδους καθαριστικά του σκελετού μπορούμε να χρησιμοποιούμε και πόσο συχνά.
4. Πλένουμε υπερβολικά πολύ το πρόσωπό μας. Ένας από τους μύθους για τα αίτια της ακμής είναι ότι βασικός λόγος για την πρόκληση της είναι η έλλειψη καθαριότητας στο πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι το υπερβολικό πλύσιμο στερεί το δέρμα από βασικά έλαια και το εξωθεί να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα, το οποίο συμβάλει στην εμφάνιση της ακμής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα.
5. Πλενόμαστε με λάθος τρόπο. Σύμφωνα με τον ειδικό γιατρό, πρέπει να αποφεύγουμε το πλύσιμο με σφουγγάρι, πανάκι, βουρτσάκι και οποιοδήποτε αντικείμενο, επειδή εύκολα συσσωρεύονται βακτήρια σ’ αυτό και επίσης μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Συστήνει να απλώνουμε με γυμνά δάκτυλα το σαπούνι ή/και το καθαριστικό μας, χωρίς να τρίβουμε το δέρμα, και να ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό. Να αποφεύγετε τη συχνή απολέπιση.
6. Βάζουμε πολλές κρέμες. Ή σαπούνια ή καθαριστικό. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι όσο εντονότερη είναι η τοπική θεραπεία της ακμής, τόσο το καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το καλύτερο φάρμακο μπορεί να γίνει «φαρμάκι» αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική δόση.
7. Βάζουμε τζελ στις ρίζες των μαλλιών. Αν χρησιμοποιούμε στα μαλλιά μας προϊόντα όπως τζελ, αφρούς, σκευάσματα για το φριζάρισμα, λακ κ.λπ., πρέπει να αποφεύγουμε την εφαρμογή τους στις ρίζες των μαλλιών στο μέτωπο, επειδή θα αποφράξουν τους πόρους και θα γεμίσουμε σπυράκια ακμής.
8. Διακόπτουμε πρόωρα τη θεραπεία. Όλοι θα ήθελαν να απαλλαγούν από την ακμή σε μία μέρα, αλλά αυτό δεν γίνεται. Χρειάζονται εβδομάδες για να φανεί η διαφορά. Η θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο 6 μήνες ενώ μπορεί να χρειαστεί και επανάληψη.
9. Σπάμε τα σπυράκια. Αν και κανείς δεν θέλει να τα βλέπει, το καλύτερο είναι να μην τα πειράζουμε, διότι αν δεν καθαρίσουμε σχολαστικά το σπυράκι και δεν το απολυμάνουμε στη συνέχεια, το μόνο που θα έχουμε καταφέρει είναι να ωθήσουμε πιο βαθιά στο δέρμα το μίγμα κυττάρων, βακτηρίων και πύου που αποφράσσει τον πόρο του. Αυτό έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη μόλυνση και ουλή.
10. Κάνουμε ηλιοθεραπεία. Το μαύρισμα του δέρματος απλώς «μασκάρει» την ακμή επειδή δεν φαίνονται τόσο πολύ τα σπυράκια της όσο στο λευκό δέρμα. Ωστόσο μερικά φάρμακα της ακμής κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, ενώ είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι ένα καμένο δέρμα, δηλαδή έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Επειδή αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου, ο δερματολόγος μας συστήνει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας (αντηλιακά κατάλληλα για ακμή) - και να αποφεύγουμε για τον ίδιο λόγο τα σολάριουμ.
Tags: Ακμή, Δέρμα με ακμή, Δερματολόγος, Καθαρό δέρμα, Σπυράκια