ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν νέα επέκταση ηλικιακού ορίου για μαστογραφικό έλεγχο

15 Οκτωβρίου 2024, 05:30

images

Την επέκταση του ανώτατου ηλικιακού ορίου του πληθυσμιακού προγράμματος μαστογραφικού ελέγχου από τα 74 στα 79 έτη, ζητά η βουλεύτρια και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού σημειώνει ότι το πληθυσμιακό πρόγραμμα μαστογραφικού ελέγχου είναι από τα σημαντικότερα προγράμματα πρόληψης που παρέχονται από το κράτος προς τις γυναίκες.

Προσθέτει ότι η έγκαιρη διάγνωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών ως προς την διενέργεια ελέγχων, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής μεθόδου, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη μείωση της θνητότητας του καρκίνου του μαστού.

«Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για την επέκταση, μέσα και από δικές μας πιέσεις, του προγράμματος από τα 50 - 69 έτη στα 45 -74 έτη», αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου, μετά και από διαβούλευση με την Europa Donna Κύπρου, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα για περαιτέρω επέκταση του ανώτατου ηλικιακού ορίου από τα 74 στα 79 έτη.

«Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται και το ρίσκο για καρκίνο του μαστού. Επιπρόσθετα, οι συνταξιούχες γυναίκες από 75 έτη και άνω αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με το κόστος της μαστογραφίας, ενώ την ίδια ώρα το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί», τονίζει.

«Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών άνω των 75 ετών», καταλήγει στην επιστολή της η κ. Ορφανίδου.

Σημειώνεται ότι το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, οι οποίες είναι μόνιμες κάτοικοι Κύπρου.

Η μαστογραφία προσφέρεται δωρεάν, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και θα επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια. Η συμπερίληψή τους στις δικαιούχους του Προγράμματος και αποστολή πρόσκλησης βασίζεται σε στοιχεία που έχουν ληφθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, με την άδεια του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου που δεν είναι δικαιούχοι ή δεν έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και βρίσκονται στην ηλικία που καλύπτει το πρόγραμμα, μπορούν να περιληφθούν σε αυτό με δική τους πρωτοβουλία.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα