Ζητούν αποτελεσματικούς μηχανισμούς για καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας
22 Ιουλίου 2024, 06:00
Τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία κατά ανηλίκων αλλά και γυναικών, αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή Νομικών με την επαναλειτουργία της Βουλής μετά το πέρας των θερινών διακοπών.
Δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, έχουν στόχο τη θέσπιση αποτελεσματικών μηχανισμών για τις καταγγελίες αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας, εναντίον ανηλίκων αλλά και γυναικών.
Η πρώτη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Γεωργίου, τροποποιεί τους περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμους του 2000 έως 2019.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να θεσπιστεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός καταγγελιών αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας, εναντίων ανηλίκων προσώπων.
Η πρόταση προνοεί προσθήκη των αναγκαίων ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας των προσώπων που κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, πληροφορούνται ή διαπιστώνουν με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν επαρκείς λόγους να πιστεύουν ότι ανήλικος έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
Επιβάλλεται μηδενική ανοχή
Ο κ. Γεωργίου επισημαίνει στην αιτιολογική του έκθεση, ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις.
Ως εκ τούτου, τονίζει, «επιβάλλεται μηδενική ανοχή στα φαινόμενα αυτά».
Εξηγεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι κανόνες εμπιστευτικότητας οι οποίες προβλέπονται σε οποιονδήποτε νόμο , δεν θα τυγχάνουν εφαρμογής σε σχέση με την καταγγελία όπως αναφέρεται πιο πάνω.
Εξαίρεση, αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία η πληροφόρηση έρχεται από δικηγόρο στο πλαίσιο παροχής νομικής συμβουλής ή/και εκπροσώπησης ή/και υπεράσπισης προσώπου σε σχέση με ποινική ή αστική διαδικασία.
Επιπρόσθετα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο επαγγελματίας ο οποίος προβαίνει στην εν λόγω καταγγελία, δεν θα διώκεται ποινικώς ή/και πειθαρχικώς, δεν θα ευθύνεται αστικώς και δεν θα υπόκειται σε οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις ή σε δυσμενή μεταχείριση εξαιτίας της καταγγελίας.
Το αντίθετο θα συμβαίνει ωστόσο, στις περιπτώσεις που εν γνώσει του προέβη σε ψευδή κατάθεση.
Με την τροποποίηση του νόμου, σε περίπτωση έγκρισής του, ο νόμος θα αναφέρεται πλέον ως ο περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 και θα διαβάζεται με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Τροποποιήσεις και για νομοθεσία βίας κατά των γυναικών
Αναφορικά με τη δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής, σκοπεύει στην τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου.
Στόχος της εν λόγω πρότασης, είναι να θεσπιστεί εξίσου, ένας αποτελεσματικός μηχανισμός καταγγελιών αδικημάτων βίας κατά των γυναικών, μέσω της προσθήκης των αναγκαίων ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας.
Οι εν λόγω δικλείδες αφορούν τα πρόσωπα που κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων πληροφορούνται ή διαπιστώνουν με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν επαρκείς λόγους να πιστεύουν ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα βία κατά γυναίκας ή πώς ενδέχεται να διαπραχθούν και προβαίνουν σε σχετική καταγγελία.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, πρόσωπο το οποίο θα προβαίνει σε καταγγελία δεν θα διώκεται ποινικώς ή/και πειθαρχικώς, δεν θα ευθύνεται αστικώς και δεν υπόκειται σε οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις ή σε δυσμενή μεταχείριση λόγω της καταγγελίας, εκτός εάν εν γνώσει του προέβη σε ψευδή κατάθεση.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόταση νόμου, σε περίπτωση έγκρισής της από την Βουλή, θα τροποποιεί τους περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμους του 2021 και 2022.
Της Μαρίας Κυριακίδου
Tags: βία, Έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία