Ζητούν απαντήσεις για στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ
19 Ιουνίου 2023, 06:01
Με στόχο τη θωράκιση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στην Κύπρο για τους πολίτες, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εφαρμογή του, οι βουλευτές ζήτησαν απαντήσεις και εξηγήσεις σχετικά με τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει σε μία σειρά συνεδριάσεων στη Βουλή.
Με θέμα την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, η συζήτηση έλαβε χώρα σε δύο συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στις 8 και 15 Ιουνίου 2023, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί και την ερχόμενη Πέμπτη στις 22 Ιουνίου 2023.
Κατά τις συνεδριάσεις, τέθηκαν ενώπιον των βουλευτών οι αδυναμίες και οι δράσεις για βελτίωση του ΓεΣΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς επίσης και οι ανησυχίες για τη μελλοντική οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα όπως η ετοιμασία εκκρεμούντων νομοσχεδίων από το Υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με τη διευθύντρια του υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων και το νομοσχέδιο για την ίδρυση εξειδικευμένων Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης έχουν πάει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένονται να κατατεθούν στη Βουλή.
Επίσης, το νομοσχέδιο δημιουργίας πανεπιστημιακών κλινικών μελετάται από το υπουργείο υγείας, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή Ευθύμιο Δίπλαρο να αναφέρει ότι καθυστερεί πολύ η διαβούλευση για το εν λόγω θέμα και να εισηγείται να εφαρμοστούν οι πανεπιστημιακές κλινικές σε αρχική φάση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να συνεχίσει η διαβούλευση με τα δημόσια.
Έγινε, ακόμη, αναφορά στην ανάγκη για ένταξη περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρο Μιχαήλ, ανέφερε ότι η διαδικασία προχωρεί.
«Έχουμε τελειώσει την ετοιμασία 102 φαρμάκων, αλλά για την ένταξη τους στον κατάλογο υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες».
Η λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου ανέφερε ότι 42 καινοτόμα φάρμακα είναι ήδη ενταγμένα στο ΓεΣΥ.
Για το πρόβλημα της συνεχούς εκτεταμένης λίστας αναμονής ασθενών για ραντεβού σε γιατρούς, οι βουλευτές εξέφρασαν δυσφορία αναφορικά με το γεγονός ότι γιατροί έχουν πάνω 2000 ασθενείς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μακροσκελής λίστα αναμονής για την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ο κ. Μιχαήλ σχολίασε ότι για τις λίστες αναμονής φταίνε όλοι, και οι παροχείς και οι δικαιούχοι και το σύστημα. Σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και να βρεθούν γιατροί για τις ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη, καθώς επίσης και σωστή κατεύθυνση των ασθενών στους γιατρούς που πρέπει να αποταθούν.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε στην Επιτροπή ότι 30 εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και 30 εργαζόμενοι στο ΓΝ Λεμεσού, με χαρτί από το Ιατροσυμβούλιο δεν μπορούν να ασκούν εργασία με βάρη.
Ακόμη, για το θέμα υποστελέχωσης του ΓΝ Πάφου, ο κ. Πάζαρος ανέφερε ότι εργάζονται 30 εργαζόμενοι και ότι δεν είναι θέμα υποστελέχωσης αλλά οργάνωσης.
Πρόσθεσε ότι εν μέσω πανδημίας το βάρος έπεσε στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς επίσης περιστατικά που δεν «συμφέρουν» στα ιδιωτικά τα στέλνουν στα δημόσια.
Τόνισε ότι η εικόνα που επικρατεί είναι εις βάρος των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Θέματα εργοθεραπευτών, φυσιοθεραπευτών
Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με την ένταξη περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, είπε ότι εντός ΓΕΣΥ είναι μόνο αυτοί των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά επιθυμούν να εντάξουν και τους ιδιώτες.
Για τους φυσιοθεραπευτές ο κ. Μιχαήλ είπε ότι είναι οι μόνοι που αρνούνται να έρθουν σε διάλογο με τον ΟΑΥ και η απαίτηση τους είναι να στείλει νέα πρόταση ο ΟΑΥ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ένταξη κλινικών και συμβουλευτικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι «πρέπει μεταξύ τους να αποφασίσουν ποιοι θα ενεργούν ως συμβουλευτικοί και ποιοι ως κλινικοί, και εφόσον υπάρχουν αυτές οι διαφορές μας δυσκολεύουν».
Πρόταση για Επιτροπή Αξιολόγησης συστήματος υγείας
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, πρότεινε την εισήγηση για δημιουργία μίας Επιτροπής Αξιολόγησης ολόκληρου του θεσμού του ΓεΣΥ.
Όπως είπε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, θα πρέπει να υπάρχει μία αξιολόγηση του θεσμού, για να δούμε όλοι ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, τα κενά, οι παραλείψεις του ΓεΣΥ. Αυτή η πρόταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί αφού εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν από πλευράς υπουργείου υγείας, να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα καθοριστεί και η αρχή και το τέλος αυτής της διαδικασίας αξιολόγησης».
Εντοπίζουν καλύτερα τα προβλήματα ΓεΣΥ οι ασθενείς
Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ανέφερε σε συνεδρία της Επιτροπής ότι η ΟΣΑΚ δέχεται παράπονα ασθενών που σχετίζονται με το χρόνο αναμονής για να τους δει ο γιατρός.
Σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό αφορά περισσότερο τα ραντεβού και σε κάποιο βαθμό αφορά κυρίως τις ειδικότητες στις οποίες υπάρχει μικρός αριθμός γιατρών.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με την πρόσβαση τους στα φάρμακα και ιδιαίτερα στις καινοτόμες θεραπείες. «Για αυτό το θέμα όμως γνωρίζουμε ότι έστω και με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς η διαδικασία ένταξης στο ΓεΣΥ προχωρεί», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων δεν θα έπρεπε να υπάγεται στον ΟΑΥ, αλλά να είναι ανεξάρτητη.
Αναφορικά με την ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ από το Σεπτέμβριο, σχολίασε ότι δεν ασκήθηκε η ανάλογη πίεση στο Υπουργείο Υγείας για να ετοιμάσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία ασθενοφόρων, εκφράζοντας το ερώτημα «πώς θα γίνεται η μεταφορά ασθενών και στα ιδιωτικά ΤΑΕΠ, χωρίς προβλήματα και δυσλειτουργίες, εάν δεν υπάρχει σε λειτουργία μια εθνική συντονιστική αρχή».
Επεσήμανε, ακόμη, ότι η ανακουφιστική φροντίδα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, προσφέρεται μόνο στους καρκινοπαθείς ασθενείς, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι ασθενείς με χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις που χρειάζονται τις υπηρεσίες αυτές.
Ανησυχίες για μέλλον ΟΚΥπΥ
Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στάθης Ματθαίου, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον του ΟΚΥπΥ σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατευθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Σχολίασε ότι η προσαρμογή του ΟΚΥπΥ ήταν λίγο «βίαιη» και ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση του θέματος.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι ζητούν στους νέους σχεδιασμούς να χαρακτηριστεί καθαρά ο ρόλος και το μοντέλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.
Έθεσε επίσης το ερώτημα κατά πόσο το μοντέλο του ΟΚΥπΥ αξιολογείται ως πετυχημένο, σημειώνοντας ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ περνά και μέσα από βιώσιμα δημόσια νοσηλευτήρια.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης, επεσήμανε ότι η πανδημία επηρέασε και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όχι μόνο τα δημόσια.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαρκώς μία προσπάθεια να ευνοείται ο ΟΚΥπΥ, καθώς το 70% της εργασίας γίνεται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το 30% στα δημόσια. Επίσης, σημείωσε ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρέπει να είναι και οικονομική και διοικητική.
Της Ουρανίας Στυλιανού