ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπέρ της παροχής του δικαιώματος στην ευθανασία ο Κώστας Γαβράς

27 September 2024, 17:09

images

Με την ευκαιρία της παρουσίασης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, της ταινίας του «Η τελευταία ανάσα» με θέμα τον θάνατο, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς δήλωσε ότι τα κράτη και οι πολιτικοί ιθύνοντες θα πρέπει να βρουν το θάρρος να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την ευθανασία.

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι ούτως ώστε όταν κάποιος φτάνει σε ένα σημείο που η ζωή δεν τον ενδιαφέρει πλέον, που οργανισμός του, το σώμα του, η μνήμη του δεν τον ακολουθούν, να έχει τη δυνατότητα να πεθάνει με αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Γαβράς, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα αυτή σήμερα δεν υπάρχει.

«Κανείς δεν θα τολμούσε να πάει σε ένα νοσοκομείο για να πει βοηθήστε με να πεθάνω διότι ξέρει ότι θα τον πετάξουν έξω», πρόσθεσε ο 91χρόνος σκηνοθέτης.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στη Γαλλία η εξέταση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για το τέλος της ζωής, το οποίο επρόκειτο να νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, διακόπηκε πριν από την ψηφοφορία, λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής τον περασμένο Ιούνιο.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ πολλοί είναι αντίθετοι έναντι αυτής της νομοθετικής ρύθμισης μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρετεγιό.

Σχετικά Άρθρα